Antena Meniu Search
x

Video "PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!". Lacul de acumulare Gilău, acoperit de tone de gunoaie

O mare de gunoaie. Aşa arată de câteva zile Lacul de acumulare Gilău, din Cluj, folosit ca sursă de rezervă pentru alimentarea cu apă a întregului judeţ. Tonele de PET-uri, cauciucuri şi lemne au fost aduse de apa care a crescut în urma ploilor, dar problema nu este de azi, de ieri. De rezolvare, nu pare nimeni interesat. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 25.01.2023, 07:59

Vezi și

Peisajul de pe malul lacului Gilău este unul dezolant. Apa arată acum ca un imens coş de gunoi unde îşi fac loc sute de gunoaie şi resturi.

Localnic: Să arunci un sac de gunoi pe malul apei este o nesimţire, dar să arunci un parbriz, o roată de cauciuc în lac este o faptă absolut incalificabilă, este răutate pur şi simplu.

Oamenii fac haz de necaz.

Localnic: PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!

Pe acelaşi subiect

Apa din lacul Gilău deserveşte şi o păstrăvărie din zonă

Mizeria din lac este periculoasă în primul rând pentru faună. Lebedele şi raţele care nu au mai migrat în ţările calde fac slalom printre gunoaie. Localnicii n-au curăţat niciun centimetru de lac, iar autorităţile îşi pasează vina.

Gina Popa, reprezentant Apele Române: Apele Române nu generează gunoaie. Contextul a fost dat de o perioadă hidrometeorologică din intervalul 18 - 20 ianuarie 2023, când au fost înregistrate creşteri de debite şi implicit de nivel al apei mai ales pe cursul de apă Someş Rece. Fapt pentru care a antrenat deşeuri depozitate inadecvat de comunităţile riverane a acestui curs de apă şi le-a adus spre Lacul Gilău. Este datoria fiecăruia dintre noi să colecteze în mod organizat deşeurile. 

Gelu Topan, primar Gilău: Autoritatea noastră se opreşete pe mal, însă suntem deschişi. Dacă ni se va solicita sprijinul, să participăm la acţiuni de igienizare de către cei de la Ape , noi vom participa, bineînţeles, în măsura posibilităţilor.

Alex Prunean, reporter Observator: Câteva gunoaie au inceput sa fie adunate, dar angajatii au fost surprinsi de zilele libere si s-au oprit. Altele au fost lasate sa treaca de baraj si au ramas agatate, aici, in bolovanii din aval.

Apa din lacul Gilău deserveşte şi o păstrăvărie din zonă şi este şi sursa de rezervă pentru alimentarea întregului judeţ cu apă. 

Alexandru Luchiian, specialist mediu: Dacă noi mâncăm peşte, care la rândul său a mâncat microplastic, acel microplastic este transmis şi ajunge în corpul nostru. Acest microplastic duce, transportă cu ingerarea lui şi metale grele, şi Studiile au arătat că afectează cel mai mult sistemul reproducător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "PET-uri de bere. Of, urşii ăştia, câtă bere beau!". Lacul de acumulare Gilău, acoperit de tone de gunoaie