Românii consumă cele mai mari cantităţi de pâine din UE. De zece ori mai mult decât recomandă medicii
Mâncăm pâine... cu pâine! O arată cifrele, conform cărora, suntem primii în Europa! Pâinea este alimentul care nu lipseşte din nicio casă.
De Redactia Observator la 07.10.2017, 22:23- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Mâncăm pâine... cu pâine! O arată cifrele, conform cărora, suntem primii în Europa! Pâinea este alimentul care nu lipseşte din nicio casă, în cantităţi duble sau chiar triple decât cele recomandate. Într-un an, un român ajunge să consume aproape 100 de kilograme, fapt ce îi îngrijorează pe medici. Lista bolilor cauzate de exces este lungă.
Nicio masă fără pâine. Renumita franzelă este nelipsită de lângă ciorbe, fripturi sau chiar salate. Un român consumă în medie în jur de 7 felii de pâine pe zi. Iar într-un an, ajunge să consume până la 100 de kilograme de franzelă , mai mult decât dublul cantității recomandate.
La polul opus stau britanicii şi olandezii, care pun pe masă chiar şi de 6 ori mai puţină pâine decât noi. Extrem de îngrijorător, spun medicii, care nu susţin totuşi eliminarea acestui aliment din meniul zilnic. "Din păcate, în România se consumă multă pâine albă, multă pâine din premixuri, care nu au aceeaşi calitate ca a pâinii care rezultă din făina integrală. Se ajunge la creşterea trigliceridelor, glicemie. Obezitate, diabet, boală cardiovasculară."
Cantitatea ideală ar fi de maximum 50 de grame la o masă, pentru o persoană cu o greutate normală: "Pe felii, două felii de pâine dimineaţa, maximum două la prânz şi maximum una seara. Pâine integrală, pâine cu secară, pâine făcută proaspăt, din ingrediente care să nu fie congelate."
Specialiştii ne recomandă să fim atenţi şi la asocierea dintre pâine şi alte alimente, pentru că de cele mai multe ori este una greşită.
În niciun caz nu ar trebui să o consumăm lângă produse bogate în carbohidraţi. Cu toate astea, următorii pe lista celor mai consumate alimente la noi sunt cartofii - în medie 4 kilograme pe lună.