Papanașii, desertul cu origini străvechi
Cunoscuţi cu originile în Danemarca, aduşi pe meleagurile noastre de austro-ungari şi adaptaţi gusturilor autentice, papanaşii bucovineni sunt un desert care nu lipseşte din nicio pensiune, din judeţul Suceava.
De Andreea Petrescu la 19.07.2020, 11:24- Cum se prepară papanaşul.
- Cecilia Aioanei ne dezvăluie secretul.
Am căutat reţeta şi bucătarul care ne poate învăţa cum să-i preparăm şi acasă.
Cecilia Aioanei: Denumirea lor, din câte m-am documentat eu, vine din latină. Papa în latină înseamna mâncare pentru copii, deci e o dulcegărie pentru copii mai mult, dar ei, originea lor este din Danemarca.
Ca şi ingrediente aveţi nevoie de brânză dulce de vaci, făină, griş, zahăr, ouă, sare, bicarbonat stins cu zeamă de lămâie, zahăr vanilat, smântână şi. dulceaţă de afine.
Toată compoziţia se frământă până când toate ingredientele se omogenizează şi se trannsformă într-un aluat potrivit. Cecilia Aioanei ne dezvăluie şi secretul acestei bunătăţi culinare.
Cecilia Aioanei: Fiind făcuţi din brânza asta, brânza de munte de aici de la Vatra Dornei unde laptele este foarte gras şi brânza este o brânză grasă şi mai uscată
Într-o tigaie înaltă se pune ulei la încins la 180 de grade, timp în care se modelează papanaşii. Se lasă 10 minute la odihnit, după care se pun la prăjit.
Cecilia Aioanei: O să acoperim cu smântânică.e o smântână foarte bună care nu curge, nu se lasă în jos, menţine papanaşul acoperit. Acuma vine rândul la dulceaţă, regina papanaşului, dulceaţa de afine
Preparatul se ornează şi cu o frunză de mentă pentru o aromă fresh dar şi pentru a crea în farfurie un contrast. Apoi, poftă bună! Poftă bună am avut şi noi, primii care am gustat din această porţie.