Paracetamolul, leac universal pentru răceală, după cum cred românii, e, de fapt, foarte periculos
Paracetamolul a devenit prima pastilă la care apelează cei mai mulţi români care se tratează singuri, acasă, pentru răceală.
De Redactia Observator la 11.02.2018, 21:55Paracetamolul a devenit prima pastilă la care apelează cei mai mulţi români care se tratează singuri, acasă, pentru răceală. Însă, patru pilule pe zi îi pot trimite direct la spital. Gastrita sau ulcerul sunt printre cele mai mai frecvente boli asociate unei supradoze de paracetamol. În cazul copiilor, poate fi fatală.
- Vreau şi eu paracetamol şi... Să îmi spuneţi cum se administrează.
- În principiu, se pot lua trei pe zi. Din astea, două. Concentraţia de paracetamol, aici, este mai mare. Dacă vrea să le combine, are grijă.
Un avertisment sec al farmacistului. Şi, mai mult decât atât, greşit. Dacă ne uităm pe prospect, observăm indicaţii precise: a nu se administra în combinaţie cu alte medicamente care conţin paracetamol.
- Ce iei când eşti răcit?
- Nu ştiu, paracetamol.
- Câte pastile iei?
- Nu ştiu, nu am numărat.
Românii nu doar că se tratează singuri, acasă, pentru răceală. Dar puţinele sfaturi pe care le primesc, cel mult, de la farmacişti, nu prezintă cel mai mare pericol. Două medicamente, care conţin aceeaşi substanţă activă, nu pot fi luate împreună.
În cazul paracetamolului, doza zilnică, într-un tratament de câteva zile, nu trebuie să depăşească 2,5 grame într-un interval de 24 de ore. La copiii între 6 şi 12 ani, maximul admis este de 500 de miligrame.
Paracetamolul trebuie luat doar când apare febra. Medicamentul nu are potenţial antiinflamator şi, pe termen lung, poate face ravagii în organism. Adrian Marinescu, medic: "Partea digestivă este pe primul loc, gastrită, sunt cunoscute gastritele după administrarea de medicamente, paracetamolul. Ajungem şi la ulcer de aici."
Specialiştii ne recomandă totuşi ca, înainte de a lua orice pastilă, să cerem un sfat avizat, chiar dacă multe medicamente nu au nevoie de prescripţie medicală.