Antena Meniu Search
x

În curând vom putea cumpăra orice, de pe orice site din Uniunea Europeană, fără să mai fim blocaţi geografic

Ce vedem ieftin şi atrăgător pe un site din altă ţară vom putea cumpăra şi din România. La aceleaşi preţuri ca toţi europenii.

Vezi și

Ce vedem ieftin şi atrăgător pe un site din altă ţară vom putea cumpăra şi din România. La aceleaşi preţuri ca toţi europenii. Noile reguli adoptate de Parlamentul European vor interzice ceea ce se numeşte acum „blocarea geografică" a cumpărătorilor. Astfel, orice client din Uniune poate să comande produse şi servicii de pe orice site înregistrat într-un stat membru.

Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene: "Adânc în sufletul meu, aş vrea să spun din nou că urăsc blocarea geografică!" Geoblocarea, adică politica magazinelor online înregistrate în ţări ale Uniunii Europene de a nu vinde şi clienţilor din anumite state. De multe ori, românii nu pot avea acces la site-uri din UE sau sunt redirecţionaţi spre magazinele locale, cu preţuri diferite. 

Florin Ilia este unul dintre clienţii care au păţit acest lucru: "Am vrut să cumpăr din Franţa, am găsit un site care mi-a plăcut,care spunea că livrează în Europa, am pus comanda şi m-am trezit că îmi vine un e-mail că sunt anumite ţări din Europa în care ei livrează. Nu mi-a plăcut ideea de a fi tratat ca cetăţean de mâna a doua." 

Florin şi-a primit produsele abia după ce s-a adresat autorităţilor. Acum Parlamentul European vrea să interzică geoblocarea. Laura Pascu, purtător de cuvânt al Centrului European al Consumatorilor: "Consumatorul român va putea să cumpere fără graniţe şi fără limite din orice ţară europeană. A fost o decizie şi un vot aprobat de PE, urmează ca în câteva săptămâni, sperăm, să fie şi votul Consiliului."

Pe acelaşi subiect

Noile reguli vizează comerţul cu electronice sau haine, serviciile de stocare de date, serviciile hoteliere, evenimentele sportive, închirierile de maşini sau biletele pentru festivaluri, ori pentru parcuri de distracţii din Europa. Nu şi conţinutul protejat de drepturi de autor, cum sunt platformele de filme, muzică sau jocuri online.

În acest moment 63% dintre magazinele online nu permit achiziţia de produse din alte state UE. Asta înseamnă că scade şi numărul clienţilor. Conform Consiliului European, doar 15% dintre consumatorii din Europa reuşesc să cumpere produse de pe site-uri din alte ţări decât cea de provenienţă. 

Regulile interzic și tratamentul diferit în funcție de țara de origine a cardului folosit pentru plata online.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » În curând vom putea cumpăra orice, de pe orice site din Uniunea Europeană, fără să mai fim blocaţi geografic