Pe 15 martie începe cel mai lung şi aspru post din an - Postul Paștelui. Nutriționistul Ligia Alexandrescu atrage atenția asupra pericolelor din mâncare
Pe 15 martie începe cel mai lung şi mai aspru post din an. Postul Paştelui se întinde pe 40 de zile şi mulţi credincioşi obişnuiesc să-l respecte. Fac însă greşeli mari atunci când vine vorba de alimentaţie. Aleg produse ieftine, pline de zahăr şi aditivi, care nu dau organismului nutrienţii de care are nevoie.
De Redactia Observator la 14.03.2021, 22:38- Postul Paștelui durează până pe 1 mai
Biserica Albă din Capitală a fost plină de credincioşi. Mulţi dintre ei se pregătesc să respecte restricţiile din postul Paştelui. Iar dacă pentru suflet oamenii merg la biserică, pentru trup merg la cumpărături. "Partea de proteină o iau din vegetale acum, din soia, mazăre. Există variante și pentru oamenii care țin la sănătate. Zacuscă, fasole, pilaf, toate mâncărurile astea", ne-a spus o femeie.
Doar că nu orice mâncare de post e sănătoasă. Chiar dacă aceste produse de post poate că arată bine la prima vedere, în spatele lor se ascund, de fapt, o mulțime de pericole. Pateul vegetal și margarină conțin până la zece aditivi alimentari. De exemplu, de caragen, gumă de guar sau polifosfati. O masă cu alimente de post poate să conţină până la 38 de E-uri.
Nutriționiștii atrag atenția asupra pericolelor din mâncare
Ligia Alexandrescu, nutriţionist: Cresc nivelul de colesterol și de trigliceride din organism care au componentă trans, adică se depun pe vase. Și cresc riscul de accident vascular. De asemenea, creșterea în greutate e o altă consecință, dublat fiind de efectul sodiului, pentru că știm că sodiul în exces favorizează creștera trigliceridelor și a tensiunii arteriale.
Pieţele sunt acum cea mai bună variantă pentru o masă bună şi de post. Iar preţurile sunt accesibile.
Spre exemplu, un kilogram de spanac costă 7 lei. Legătura de ceapă şi cea de lobodă se vând cu 1,5 lei, iar salata e 3 lei. Postul Mare se încheie pe 1 mai.