Picturile care însufleţesc clădirile din Braşov: Artiştii s-au întrecut în peisaje, portrete sau compoziții fantastice
Peisaje naturale, portrete sau pur și simplu compoziții fantastice, după toate regulile artei vizuale. Sunt povești spuse cu pensula, trafaletul și bidineaua, care acoperă pereţii unor clădiri din Braşov. Astfel de pete de culoare schimbă din ce în ce mai multe zone anoste.
De Claudiu Loghin la 27.11.2021, 22:24Maria Zurbagiu este unul dintre artiștii care însuflețesc Brașovul pictându-i pereţii. Este absolventă a Liceului de Arte Plastice și a Universității Naționale de Arte, din București. Fiecare moment petrecut în fața unui perete, la o lucrare, e bucurie pentru ea, nu muncă. Iar zâmbetele trecătorilor sunt cea mai mare mulţumire.
Maria Zurbagiu, artist: Interacțiunea cu oamenii cred că e una din cele mai frumoase părți ale lucratului la pereți, afară. Oamenii se bucură, de cele mai multe ori, vin și-ți aduc ceaiuri, fructe, prăjiturele, fiecare ce poate și ce are pe acasă.
Localnicii sunt încântaţi de picturile care însufleţesc clădirile
Una dintre lucrări e realizată pe un perete de peste 150 de metri pătrați. Poartă ideea visului într-un imaginar colorat în primul rând de elemente ale naturii. Iar clădiri uitate de timp capătă viaţă, din nou.
- Un primar s-ar fi strecurat într-o pictură murală de pe Transluncani, un drum spectaculos din Timiş. "Probabil...
- Pictură care purifică aerul la Constanţa. Artist: "Practic înlocuieşte o mini pădure ca sa zic asa"
- ''Girl with Balloon'', celebra lucrare a lui Banksy care s-a autodistrus în direct, scoasă din nou la licitaţie...
''Da, înfrumusețează clădirile astea care sunt dărăpănate și arată într-un fel. Da, încurajez desenele, dar să fie mai vesele.''
O pictură murală care învelește pe toate cele patru laturi un transformator electric e un alt exemplu de mângâiere pe sufletul orașului. Sau o lucrare care îmbracă întreaga fațadă a unui bloc și adună simboluri ale lucrurilor bune care au marcat trecutul ultimilor 30 de ani, pentru societatea românească.
Maria Zurbagiu, artist: Cred că au nevoie de culoare și cred că, de fapt, le dai un alt lucru la care să se gândească și care să le ia un pic din greutățile și realitățile în care trăiesc.