Arta stradală colorează Capitala. Clădirile gri de altădată au căpătat viață sub spray-urile artiștilor grafferi
Arta urbană începe, uşor-uşor, să coloreze clădirile din ţara noastra. Şi nu vorbim de graffiti, care e văzut ca un act de vandalism. Acum, street art-ul înseamnă mai ales pictură murală. O lucrare care se face cu avizul autorităţilor. Din acest punct de vedere, Bucureştiul se poate numi şi Capitala culorilor.
Bucureștiul e un oraș colorat. Clădirile gri de altădată parcă au căpătat viață, după ce artiștii le-au transformat în opere de artă. Florin Badea, zis și Cage, este unul dintre promotorii street art-ului în România. Povestea lui a început în urmă cu douăzeci de ani.
Florin B. "Cage" - manager Sweet Damage Crew: Am ieșit într-o noapte cu niște spray-uri la mine și am scris pe un gard. Am descoperit uitându-mă la videoclipuri cu rapperi la televizor, intrând în contact cu alți băieți care făceau asta.
Tânărul s-a gândit să facă echipă cu alți artiști cu aceeași pasiune. Așa a luat naștere, în 2010, Sweet Damage Crew, grupul de grafferi care dau culoare pereților. De atunci, ei au colaborat atât cu autoritățile publice, cât și cu firmele private. Și au realizat lucrări impresionante.
Florin B. "Cage" - manager Sweet Damage Crew: Am pictat de la școli, licee, spitale, am pictat pro bono la Grigore Alexandrescu, la Bagdasar Arseni. Blocuri, centrale termice. orice.
Florin B. "Cage" - manager Sweet Damage Crew: Toată bucata asta de gard a fost făcută, culmea, în mijlocul pandemiei. Eram 11 oameni întinși pe toată lungimea gardului, lucrănd la trafalet și la spray-uri. Cred că am băgat aici 1000 și ceva de spray-uri, sute de litri de vopsea.
Din familia artiștilor stradali face parte și Bogdan, alias Caza. Un artist care a început cu pictura bisericească.
Bogdan Cazacincu - artist: Între timp am activat și în domeniul ăsta laic, mai artistic, unde am îceput să îmi dezvolt ceea ce îmi doream eu mult mai mult sufletește.
O pasiune care i-a adus proiecte la care nu se aștepta niciodată.
Bogdan Cazacincu - artist: Spre surprinderea mea, am primit aprobare de a realiza o lucrare chiar în curtea Parlamentului. Am stat 3 zile acolo și am pictat, de dimineață până seara.
Arta stradală nu mai înseamnă doar semnături și mâzgălituri, acte de vandalism și ilegalități. Acum, picturile murale acoperă clădiri de toate felurile. Și totul se face legal.
Liviu Zorilă - președinte Asociație EDIT: Avem nevoie de acordul proprietarului, este nevoie de acordul primăriei de sector, este nevoie de acordul Primăriei Capitalei. În anumite cazuri este nevoie de acordul Primăriei Capitalei. În anumite cazuri este nevoie și de acordul Ministerului Culturii.
Doar că birocrația tipic românească "decolorează" deseori proiectele artiștilor. Arta urbană aduce, în schimb, o paletă de beneficii.
Liviu Zorilă - președinte Asociație EDIT: Înfrumusețarea zonelor gri din oraș, acest lucru atrage după sine și reducerea vandalismului. Poate încuraja turismul și cu siguranță poate promova Bucureștiul.
Este, așadar, un fenomen ce colorează din ce în ce mai mult România. Doar în București, picturile se întind pe mii de metri pătrați.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰