Biserica fortificată de la poalele Munţilor Făgăraş, prima construcţie din România care păstrează încă elemente ale stilului gotic
A ieşit învingătoare din bătalia cu timpul, iar acum turiştii vin din toate colţurile ţării şi nu numai să o viziteze. Este vorba despre o biserică fortificată de la poalele Munţilor Făgăraş, ridicată în urmă cu sute de ani de un grup de călugări catolici.
De Redactia Observator la 08.08.2018, 17:23A ieşit învingătoare din bătalia cu timpul, iar acum turiştii vin din toate colţurile ţării şi nu numai să o viziteze. Este vorba despre o biserică fortificată de la poalele Munţilor Făgăraş, ridicată în urmă cu sute de ani de un grup de călugări catolici.
Legenda spune că primii călugări cistercieni au pus piciorul pe tărâmul Făgărașului în anul 1190. 13 bărbați, care întruchipau Mântuitorul cu cei 12 apostoli, au venit pe meleagurile românești ca să construiască o biserică. Lăcaş de cult care ascunde multe simboluri. Toate cu referire la Maica Domnului.
Pe locul în care acum sunt ruinele bisericii, pe vremuri era o mlaștină. Călugării au fost nevoiți așadar să creeze un râu, care să ajute pregătirea terenului. Mănăstirea a fost ridicată la începutul anilor 1200 şi mai păstrează şi astăzi fragmente de piatră sau de picturi. În curtea interioară, ruinele dezvăluie primele semne ale stilului gotic, din această parte de Românie.
Nici satul din care face parte biserica nu şi-a pierdut din splendoare. Cu doar 60 de locuitori câţi mai numără astăzi, Cârţa devine odată cu trecerea timpului, un loc parcă mai frumos. În care liniştea este atât de preţioasă.
Satul se află la doar 40 de kilometri de Sibiu şi este unul dintre atracţiile judeţului.