Primul muzeu al poştaşilor din România păstrează vie amintirea unui trecut glorios. Cum a luat naştere proiectul
Într-un mic oficiu poştal, aflat la 20 de kilometri de Târgu Mureş, s-a deschis, recent, primul muzeu al poştaşilor din România. Găsim aici uniforme, genţi şi chiar şi biciclete folosite de poştaşi în ultima jumătate de secol. Proiectul a fost pus la cale de dirigintele oficiului, o femeie care a colecţionat tot ce ţine de meseria ei, în ultimii 30 de ani.
De Redactia Observator la 01.02.2022, 08:58Anna Deak este dirigintele oficiului poştal din Gorneşti. Şi-a iubit mereu meseria, iar în 30 de ani de carieră a adunat şi păstrat toate obiectele ce ţin de această profesie. Uniforme, genţi, ştampile, chiar şi bicicleta folosită pe traseu. Acum le-a expus pe toate într-un muzeu amenajat în sediul poştei.
Singurul muzeu al Poştei din România
"Este singurul muzeu din ţară, unde se află poştaşii cu lucruri din anii 60, 70", povesteşte Anna Deak. Este a doua femeie din familie care face această meserie. Şi mama ei a fost diriginte de poştă, în localitate. "Am simţit iubire faţă de poştă, m-am ataşat. Mergeam acolo când puteam să o ajut pe mama. Îmi plăcea foarte mult".
Angajaţii poştei din Gorneşti trec în fiecare dimineaţă prin camera de aşteptare şi îşi amintesc cu bucurie de foştii lor colegi. "Face parte din viața noastră. Venim de dimineață, că stăm aici mai mult decât acasă", mărturiseşte un angajat.
- Cum pot fi sesizate lucrările ilegale asupra monumentelor istorice din Bucureşti. Platforma e la îndemâna oricui
- Muzeul de Artă din Cluj, în pericol: Palatul Banffy a fost retrocedat. Clujenii cred că e vorba despre un...
- Cum au ajuns castele istorice și conace din România să se vândă cu 35.000 de euro, pe site-uri de anunțuri
Tinerii sunt fascinaţi de obiectele expuse
Tinerii care calcă pragul poștei rămân fascinaţi de telefoanele cu discuri, din colecţie. Puţini mai ştiu că, pe vremuri, pentru a da un telefon mergeai la poştă. "Mi se pare interesant deoarece nu sunt ca telefoanele din zilele noastre şi trebuie să învârt de rotiţa asta ca să meargă", arată o fată. În muzeu mai pot fi admirate şi numere vechi din Scânteia sau Revista Cinema, publicaţii distribuite, cândva, de poştaşi.