Recensământ 2022. Satele în care oamenii sunt disperaţi să completeze chestionarele
De teamă că vor rămâne fără bani, primarii pun umărul la recensământul populaţiei. Edilii se tem că vor retrograda în clasamentul localităţilor şi că vor pierde atât bani de la bugetul de stat, cât şi fonduri europene. Cea mai mare problemă e în localităţile mici, acolo unde numărul de locuitori e puţin peste trei mii. Primarii merg din poartă-n poartă ca să convingă oamenii să se recenzeze.
De Alin Stan la 13.05.2022, 19:29Suntem în Roşia de Amaradia, judeţul Gorj. Comuna e acasă pentru 3.082 de oameni acum. După recensământ, lucrurile se pot schimba dramatic. Dacă rămâne cu mai puţin de trei mii de locuitori, comuna poate retrograda la statutul de localitate de gradul trei.
Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Suntem la limită, cum de altfel, multe primării sunt la limită.
Noul statut ar însemna mai puţini bani de la bugetul de stat şi automat un număr mai mic de angajaţi la primărie. Iar investiţiile din fonduri europene, inclusiv pentru proiectele deja depuse, sunt în pericol.
Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Avantaj va avea doar localitatea de gradul 2, iar localitatea de gradul 3 punctajul va fi dezavantajat având în vedere că fondurile Uniunii Europene nu sunt pentru toate localităţile se distribuie în funcţie de un punctaj descrescător.
Aşa că atunci când a văzut că doar vreo două mii de oameni au completat formularul de recensământ, edilul a început să bată pe la porţile celorlalţi.
Localnic: Cu ajutorul primăriei am răspuns la toate întrebările. Eu cred că ar trebui eliminată clauza asta privind alocarea banilor ţinându-se cont de numărul de locuitori. eu cred că fiecare localitate ar trebui să fie încurajată prin alocare de fonduri.
Liviu Cotojman, primar Roşia de Amaradia: Ajutăm şi noi cu doi salariaţi de la primărie. Suntem foarte implicaţi în această acţiune să ajutăm persoanele fără posibilităţi din punct de vedere al tehnicii.
Recensământul sperie primarii
Chiar şi localnicii sunt îngrijoraţi că nu se va mai mişca nimic în comună în lipsa banilor.
Localnici: - Nu mai primim fonduri să facem proiecte pentru comună. O să rămânem cam izolaţi de ceilalţi cetăţeni.
- Normal că ne-ar afecta. Atunci eu trebuie să mă duc după adeverinţă la Alimpeşti sau la Bustuchin, într-o comună învecinată.
Recensământul ar putea fi prilej şi pentru o eventuală reorganizare teritorială şi comasare a unor localităţi, iar asta ar putea lăsa mulţi primari din ţară fără....primărie.
După ce oamenii s-au înghesuit pe ultima sută de metri să se autorecenzeze, Institutul Naţional de Statistică a prelungit termenul-limită până la data de 27 mai. Peste 8,7 milioane de chestionare online au fost completate până acum.