Recensământ 2022. Totul despre faza cu recenzori, care începe pe 16 mai
Până la data de 7 mai 2022 peste 6,5 milioane de români s-au autorecenzat, potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research despre recensământul general al populației și locuințelor. Etapa de autorecenzare urma să se încheie la 15 mai 2022, însă autorităţile au anunţat că vor prelungi termenul.
Prima etapă a recensământului general al populaţiei şi locuinţelor, cea de autorecenzare, ar urma să se încheie la data de 15 mai. Totuşi, autorităţile ar urma să prelungească termenul pentru autorecenzare. Începând cu data de 16 mai, recenzorii vor ieși pe teren și vor vizita adresele de unde nu s-a trimis niciun chestionar online. Dacă sunteţi angajat - fie în sistemul public, fie în cel privat - primiţi o zi liberă, plătită, după ce v-aţi autorecenzat.
Recensământul se poate face prin interviu cu un recenzor între 16 mai și 17 iulie 2022. De asemenea pot fi amendaţi şi cei care refuză să răspundă la anumite întrebări, nu doar cei care refuză să completeze chestionarul.
"Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință. Lipsa disponibilității de a coopera reprezintă o contravenție și poate fi amendată conform legii. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete", informează siteul recensamantromania.ro.
Obiectivul Recensământului este acela de a afla numărul populației care trăiește pe teritoriul României, informații referitoare la condițiile de locuit, de la nivel național până la nivel de sat și comunități locale. Aceste informații sunt folosite la construirea de politici publice reprezentative, la alocarea fondurilor locale pe baza numărului de locuitori, a caracteristicilor și distribuției lor la nivel național și local. La nivel european, numărul de locuitori ai României este criteriu de alocare a fondurilor europene
- Recensământ 2022. Topul judeţelor cu cea mai mare participare. Termenul limită va fi prelungit
- Peste 6.5 milioane de români au completat chestionarul pentru recensământ. Ce se întâmplă după ce se încheie...
- Recensământ 2022. Românii au luat cu asalt siteul de autorecenzare, de frica amenzilor care pot veni după 15 mai
Până la ce dată poţi răspunde la întrebările recenzorului pentru a nu primi amendă de 3.000 de lei
Cei mai mulţi dintre cei care s-au autorecenzat sunt din judeţele Braşov, Harghita, Covasna şi Teleorman. Judeţele în care interesul a fost mai scăzut sunt Iaşi, Suceava şi Bacău.
Numărul zilnic de persoane care au încercat să-şi completeze formularul de recensământ online a crescut şi de patru ori de la începutul acestei săptămâni. Aşa că autorităţile au anunţat că vor prelungi termenul. Anunțul oficial cu privire la prelungirea perioadei de autorecenzare onine va fi făcut vineri, când se va comunica și cu cât se va prelungi perioada de autorecenzare. După această limită de timp, recenzorii vor ieși pe teren timp de două luni, pentru a merge la adresele de unde nu s-a trimis niciun chestionar.
În cazul în care refuzaţi să vă recenzaţi, riscaţi o amendă de până la 3000 de lei.
Recensământ 2022: Cum se completează chestionarul de autorecenzare
Chestionarul pentru autorecenzare este dinamic, iar întrebările sunt generate în funcţie de răspunsul oferit la întrebarea anterioară (de exemplu persoanelor de sex masculin nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuţi vii). Dacă în timpul completării chestionarului de recensământ se ivesc situaţii care vă obligă să vă întrerupeţi, puteţi relua oricând completarea din punctul în care v-aţi întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat.
Tot ceea ce trebuie să faceţi este să accesaţi chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare. Odată finalizat chestionarul, verificați "Starea întrebărilor", efectuați, dacă este necesar corecții și transmiteți chestionarul prin apăsarea butonului Finalizat, numai așa acesta va ajunge în baza de date de recensământ.
În zona superioară a chestionarului, în partea dreaptă, aveţi posibilitatea să modificaţi limba în care completaţi chestionarul. Acesta este disponibil, pe lângă limba română, în limba engleză şi în limbile minorităţilor naţionale care locuiesc pe teritoriul României.
Momentul de referinţă al recensământului este 1 decembrie 2021 ora 0:00, însă din cauza situației pandemice din ultimii doi ani, România a fost nevoită să mute colectarea datelor în acest an
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰