Românii, mai îngăduitori cu ideea de familie gay
Pe an ce trece, percepţia românilor cu privire la cuplurile formate din persoane de acelaşi sex devine mai bună. Un sondaj recent arată că cei mai mulţi oameni sunt de acord ca aceste cupluri să poată întemeia o familie din punct de vedere legal. 8% dintre cei chestionaţi au declarat că au rude gay.
De Redactia Observator la 15.04.2021, 21:24Florin şi Victor formează un cuplu de 6 ani. Ei sunt de alfel unul dintre cele 21 de cupluri care au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și solicită instanței de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil. Şi cu toate că statul îi discriminează, ei spun că oamenii nu îi mai privesc la fel cum o făceau odată.
"Încercăm să ne apărăm familia, de aceea am ajuns în instanţă. O mulţime de oameni de la care nu mă aşteptam au început să înţeleagă nevoile familiei noastre. Nu doar să înţeleagă, ci să devină susţinători".
Din ce în ce mai mulţi susţinători
Şi sunt din ce în ce mai mulţi susţinătorii acestor cupluri. 7 din 10 români cred că familiile formate din persoane de acelaşi sex ar trebui protejate de lege, potrivit unui sondaj cerut de organizaţia Accept, care militează pentru drepturile comunităţii LGBT. Peste 1000 de persoane de toate vârstele, din toată ţara, atât din oraşe, cât şi de la sat, au fost chestionate.
"Din punctul meu de vedere, fiecare om este liber să facă ce simte. Înţelegi? Dacă eu simt să iubesc o persoană de acelaşi sex sau să îmi placă fizic, nu aş spune nu".
"Nu m-ar deranja cu absolut nimic. Cred că doar la noi în ţară există problema asta".
"E dreptul al căsătorie. Mi se pare normal să îşi dorească orice persoană, indiferent de orientare".
Şi cum percepţia societăţii se schimbă, bineînţeles că şi politicienii incearcă să se aplece tot mai des asupra acestui subiect.
Ovidiu Raeţchi - membru PNL: "Nu mai dă dreptul Parlamentului să amâne sau să respingă proiectele deja existente".
România a rămas în urmă
România a rămas în urma Vestului la toleranța legiferată. 15 din cele 27 de state UE au adoptat deja legea parteneriatului civil. Nu şi ţara noastră.
Petre-Florin Manole - membru PSD: "Cred că nu există homofob care să nu fie şi rasist sau misogin sau să aibă şi alte probleme de acest fel".
Nicu Ştefănuţă - europarlamentar USR PLUS: "Partenerul tău este în spital, iar în faţa spitalului tu nu exişti pentru că statul nu te recunoaşte drept partener".
Nu sunt singurele probleme de care se lovesc. Partenerii nu pot ridica de la morgă corpul, în caz de deces al unuia dintre ei, nu se pot moşteni unul pe celălalt fără acte notariale şi nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate.