Antena LIVE
Video

Românii mănâncă mai puţin, mai prost şi mai scump. De ce au scăzut drastic vânzările de preparate premium din carne

Mâncăm mai puţin, mai prost şi mai scump! Vânzările de preparate premium, cu un conţinut ridicat de carne, precum cârnaţii, muşchiul afumat sau şunca, au scăzut drastic în ultimul an. Explicaţia e simplă: carnea de producţie internă este tot mai puţină, iar preţurile sunt tot mai mari. 

De la 20.03.2022, 21:21

Puţin şi bun a devenit, din expresie populară, un stil de viaţă pentru cei mai mulţi români. În faţa etichetelor cu preţuri tot mai mari, bugetul rămâne insuficient pentru întreaga listă de preparate dorite. 

Greta Neagu, reporter Observator: Românii au consumat mai multă carne de porc şi vită în 2021, vedem o creştere de 7% la sută faţă de 2020, dar au tăiat de pe lista de cumpărături o serie de preparate premium din carne! Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2020, în 2021 s-a înregistrat o scădere de aproape 14% la consumul acestor produse, după cum arată datele de la Asociaţia Română a Cărnii. 

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: În primul rând pe fondul puterii de cumpărare a românilor. 65-70 la sută din populaţia României trăieşte la nivelul salariului minim pe economie sau maxim o sută, două sute de lei peste acest salariu. Este greu să îţi permiţi să cumperi produse alimentare cu o reţetă mai sănătoasă.  

Un lucru confirmat şi proprietarii carmangeriilor. În unele locuri vânzările au scăzut şi cu 30% în 2021 faţă de anul precedent. Trendul se resimte în continuare. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Smădu, proprietar carmangerie: Cantităţile s-au redus. Dacă până acum, să spunem, o gospodină îşi cumpăra un kilogram de carne tocată amestec, acum ne-am trezit în faţa faptului că oamenii vor o felie de porc, o felie de vită, undeva în jur de 300 şi ceva de grame tocate. Este clar că a redus la jumătate cantitatea de carne pe care o cumpăra înainte. 

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Riscul este foarte mare, ca multe societăţi să se închidă, să crească numărul şomerilor. 

Vorbim oricum despre un capitol la care România suferă. Mai ales din cauza peste porcine, ţara noastră poate asigura doar circa 20-25% din carnea de porc consumată anual de populaţie. Restul este importată. 

Greta Neagu, reporter Observator: România a produs, în a doua parte a anului 2021, puţin peste 300.000 de tone de carne de porc, în scădere cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Nici la producţia de carne de vită nu am stat mai bine. Observăm o scădere de aproape 4%.

Dragoş Frumosu, specialist în industria alimentară: Asta pe fondul existenţei pestei porcine, neluării măsurilor la timp pentru a încerca să o stopăm. 

Iar în ceea ce priveşte vita, explicaţia e simplă. Românii au un apetit mai mic pentru acest tip de carne pentru că este mai scumpă şi nici fermele în care se cresc vite de carne nu sunt multe în ţara noastră, astfel că apelăm tot la importuri. 

Ți-a plăcut acest articol?

preparate din carne preturi carne preparate premium pret mancare scumpiri
Întrebarea zilei
Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

În vacanţă, în ţară

În vacanţă, în străinătate

Acasă, cu familia

Cu prietenii

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
I se spune “a doua Coreea de Nord”. Țara aflată sub sărăcie și dictatură...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Locul din România unde se găsește cea mai pură apă. Se află la trei ore de...
Fanatik.ro
Publicat 05.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Orașul din România în care este cel mai frig. Meteorologii Accuweather anunță...
Gandul
Publicat 05.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care...
Useit
Publicat 05.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024