Video Preţul cartofilor, al uleiului şi al pâinii ne mănâncă tot mai mult din venituri. Economiștii spun că rata reală a inflației ar fi de 20%
Pe zi de trece, scumpirile ne mănâncă tot mai mult din venituri. Am ajuns la o rată record a inflației: peste 8,5%. Oficial avem alimente mai scumpe cu 30%, iar în cazul gazelor naturale creșterea e de aproape 50%. Economiștii spun că, în realitate, scumpirile sunt mult mai mari. Iar rata reală a inflației ar fi chiar de 20%.
În ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 9%, arată datele INS. Numai că există şi produse unde creşterile au fost explozive: Cartofi s-au scumpit cu 30%. Preţul uleiului e mai mare cu 26%, iar cel al mălaiului cu 19%. Şi pâinea ne costă cu 13% mai mult.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: E posibil ca, într-o perioadă imediat următoare, preţul unei pâini de 300 de grame să depăşească 2 lei. E foarte mult. Era 90 de bani. Şi pâinea s-a scumpit, care e de bază.
Citește și: Alimente care duc la acumularea grăsimii abdominale. Află ce trebuie să eviți în dieta zilnică
Şi costurile cu facturile la gaze naturale sunt mai mari. Gazele s-au scumpit, într-un singur an, cu aproape 45%. Iar carburanţii cu 27%. Numai la energie electrică se vede o scădere a preţului cu 8%, însă asta datorită măsurilor de plafonare şi compensare aplicate până acum.
- Inflaţia anuală a urcat la 8,53% în luna februarie. Ce produse şi servicii s-au scumpit cel mai mult
- Carnea de miel, mai scumpă ca acum un an. Preţul pentru un kilogram ar putea creşte cu cel puţin 10%
- Ce se întâmplă cu facturile românilor din Aprilie. Preţuri plafonate la curent, situaţie incertă la gaze
Adrian Măniuţiu, analist economic: Cifrele copleșitoare ale inflației au în spate doi ani în care s-au aruncat constant bani în piață. Fără ca ei să fie acoperiți de muncă, de valoare adăugată, de producție. Ce se întâmplă? Apare această hiperinflație, această devalorizare care se exprimă prin scumpiri.
''Toate se scumpesc, numai salariile rămân pe loc.''
Creşterile de preţuri afectează toate firmele din ţară. Pentru tot ce se pune acum pe piaţă, costurile sunt mai mari.
Ramona Vulpe, specialist vânzări: Pentru a aduce marfă din China, costul transportului a crescut între 3 și 5 ori. Furnizorii noștri resimt scumpirea materiilor prime și ei, la rândul lor, au scumpit produsele pe care le livrează.
Scumpirile îi fac pe mulţi să fie mai cumpătaţi.
Ramona Vulpe, specialist vânzări: Clienții sunt mai atenți, mai calculați în ce privește felul în care își drămuiesc bugetul.
Care ar fi soluţiile pentru a stopa rata inflaţiei?
Adrian Măniuţiu, analist economic: Consumul din intern. O repornire a investițiilor mari, o repornire a economiei din perspectiva industrială.
Numai că toate aceste lucruri nu se pot face decât pe termen lung. Între timp, există economişti care suţin că rata inflaţiei ar fi, de fapt, mult mai mare.
Mircea Coşea, economist: Vedem că preţurile au crescut mult mai mult decât rata inflaţiei, care este o medie a mult mai multor ale produse. Cred că este în jur de 20% rata inflaţiei la produsele de bază.
BNR estimează că, până în luna mai, inflaţia va depăşi 11%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰