Antena LIVE
Video

Românii renunţă cu greu la risipa alimentară. Anual, milioane de tone de mâncare iau calea tomberonului: "Vrem mângâieri pe burtică la sfârșitul zilei"

Ne punem în farfurie mult mai mult decât am avea nevoie. Iar asta se întâmplă foarte mult în hotelurile all inclusive. Accesul la mâncare fără limite pare să fie şi un motiv pentru care turiştii aleg acest tip de vacanţă. Doar că unii abia ciugulesc din farfuriile pline ochi şi apoi aruncă ce rămâne. O risipă de care nu pare să fie nimeni îngrijorat.

De la 12.08.2021, 20:39

Ora prânzului la unul din hotelurile all inclusive de pe litoral. Farfuriile se umplu una după alta, iar oalele şi tăvile se golesc în acelaşi ritm. Bucătarii nu mai prididesc cu aducerea altora, pline ochi cu zeci de feluri apetisante de mâncare. O fac de cinci ori la fiecare masă. 

Alexandru Vintilă, bucătar: Ciorbă? Cred că vreo 300 şi ceva de litri. Felul doi? O tonă şi jumătate de vită, o tonă şi jumătate de oaie, pui la fel.

O adevărată uzină de mâncare, unde se lucrează la foc continuu, pe măsura cererii. Turistul plăteşte şi tot el decide ce face cu ea. 

Reporter: Vi s-a întâmplat să puneţi în farfurie mai mult decât era cazul?

Pe acelaşi subiect

Turist: Cam aşa facem de obicei. De poftă, să încercăm mai multe mâncăruri, din mai multe părţi. 

Belşugul unora este pierderea altora. Când le vine rândul la tăvi, nu mai găsesc felul preferat. 

"Mi s-a întâmplat la gama de produse fast food, la cartofi prăjiţi. Se întâmplă să merg pe lângă mese şi văd cartofi daţi deoparte nemâncaţi", povesteşte un alt turist.

Mâncarea rămasă ajunge la coşul de gunoi

"Din păcate, da, mai ales că noi nu refolosim absolut nimic după fiecare service de masă. Să zicem un 20% se mai pierde", spune Sergiu Filip, managerul unui complex.

Un calcul simplu arată că fiecare a cincea porţie de mâncare ia calea tomberonului. Hotelierii au o explicaţie.

Reporter: Sunt românii pofticioşi?

Silvia Vornic, manager complex: Da, cu siguranţă. Ştim că ne place mâncarea şi vrem mângâieri pe burtică la sfarşitul zilei. 

Risipa alimentară de la hotelurile all inclusive este doar o pagină din povestea mâncării aruncate. Se întâmplă peste tot în lume.  Risipă facem şi acasă. 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor aruncam in fiecare an, la fel ca ţările din zona.  Cel mai mult din Europa aruncă maltezii: 129 de kilograme, iar cel mai putin risipesc austriecii: 39 de kg/cap de locuitor.

România are o lege a risipei alimentare care s-a dovedit însă ineficientă.  Aruncăm la gunoi 1,35 de milioane de tone de hrană în fiecare an, o mică parte din ce se întâmplă la nivel mondial: 931 de milioane de tone. Asta în timp ce aproape 700 de milioane de oameni suferă de foame pe tot globul. 

Ți-a plăcut acest articol?

alimente risipa deseuri hrana mancare
Întrebarea zilei
Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se...
CaTine
Publicat 20.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Billie Eilish a lansat un nou album. Discul include 10 piese
ZU
Publicat 20.05.2024
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Hello taste
Publicat 20.05.2024
Cum îl determini pe copil să coopereze
Deparinti
Publicat 19.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Ceaiurile cu cea mai multă cofeină. Ce modificări pot produce în organism
Medicool
Publicat 20.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024