Antena Meniu Search
x

Video Scumpiri drastice la alimente. Cu banii daţi în 2017 pentru a umple coşul de cumpărături, acum putem plăti doar jumătate dintre produse

Preţurile au explodat în România. De la mâncare, facturi, combustibili, servicii, toate sunt mai scumpe. Creşterile sunt şi de 25 de procente în cazul energiei electrice, iar la unele alimente se apropie de 20%. Afectaţi de toate aceste majorări sunt în special cei cu venituri mici.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 11.08.2021, 23:07

Vezi și

În pieţe sau la supermarket, preţurile alimentelor au tot luat-o razna în ultimii ani. Cu banii daţi în 2017 pentru a umple coşul de cumpărături, acum mai putem lua doar jumătate din produse. Femeie la cumpărături: ”Sunt foarte scumpe legumele și fructele chiar. Nu știu ce vor ăștia să facă cu noi. Sunt pierduți în spațiu”.

Mădălina Chițac, reporter Observator: ”Uleiul, telemeaua și pâinea sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Spre exemplu, în cazul uleiului, creșterea e de 18 procente, branza e mai scumpă cu 6%, iar pâinea cu 5%”.

Factura la energie electrică, cu 25% mai scumpă

Şi nu doar alimentele s-au scumpit. Facturile la energie electrică au explodat. Plătim cu 25% mai mult. La gaze, scenariul se repetă. Aici creşterea e de 20%.

Pe acelaşi subiect

Valentin Ionescu, economist: ”ANRE trebuie să se uite pe factură. Noi practic facem o finanțare acolo. Dacă piața e liberă, n-am înțeles de ce trebuie să susținem financiar acești producători”.

Preţurile carburanţilor au crescut şi ele. Cu 13%. Singurele care s-au ieftinit sunt biletele de avion, cu 23%. Însă tabloul general nu arată deloc bine. Rata inflaţiei, tradusă prin creşterea generală a preţurilor, a ajuns la 5%.

Bogdan Glăvan, economist: ”N-am mai fost la acest nivel de vreo 10 ani. Inflația e un impozit ascuns. De ce? Pentru că taxează puterea de cumparare a fiecărui cetățean”.

Rata inflației va depăși 6% la final de 2021

În mod clar, cei cu salarii mici sunt cei mai afectaţi. În prezent, primesc salariul minim peste 1,6 milioane de români. Dacă o persoană cu salariul minim cheltuieşte toţi banii, odată cu noile creşteri, va mai avea nevoie de încă 61 de lei pentru a-și susține actualul stil de viață. Calculele guvernanţilor arată altfel.

Florin Citu, premierul Romaniei: ”Avand in vedere ca aceasta crestere a preturilor e temporara, dar veniturile cresc permanent, eu cred că lucrurile se vor îmbunătăți”.

Premierul e contrazis chiar de guvernatorul BNR. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Creșterile din toamnă vor fi foarte mari. Aceasta este prognoza. Observați că nu arată chiar foarte bine”.

Specialiştii spun că, la final de an, rata inflaţiei va depăşi 6%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Scumpiri drastice la alimente. Cu banii daţi în 2017 pentru a umple coşul de cumpărături, acum putem plăti doar jumătate dintre produse