Statistică OMS alarmantă: românii sunt campionii Europei la rezistenţa la antibiotice
Românii sunt campionii Europei la rezistenţa la antibiotice. În faţa infecţiilor, medicii nu mai au arme.
De Redactia Observator la 20.11.2017, 23:43Românii sunt campionii Europei la rezistenţa la antibiotice. În faţa infecţiilor, medicii nu mai au arme. Pentru că antibioticele luate în exces îşi pierd în timp efectul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere măsuri urgente pentru stoparea fenomenului care omoară pacienţii cu zile.
Ultimele cifre publicate de specialişti sunt de-a dreptul dramatice. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rezistenţa la antibiotice, în cazul a trei dintre cele mai puternice infecţii.
Gabriel Popescu, medic primar boli infecţioase: "În general ne situăm pe locuri nedorite fruntaşe ca şi nivel al rezistenţei pe datele pe care le avem la dispoziţie."
România a ajuns aşa în urma consumului exagerat de antibiotice, cele mai multe luate fără recomandarea medicului.
- Rachetele Patriot se apropie de România. Senatorii au aprobat achiziţia primului sistem
- Elevii se plâng în continuare că în ciuda unui ordin al Ministerului Educaţiei, au foarte multe teme de făcut...
- O bonă din Ialomiţa a sunat la salvare. Cei trei bebeluşi pe care îi îngrijea au ajus la spital cu jumătate din...
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei-Balş": "Ştim cu toţii că majoritatea infecţiilor de sezon, din sezonul rece, sunt virale, deci n-au nicio treabă cu antibioticele. Cu ce le tratăm noi în mod obişnuit? Cu antibiotice. Total greşit, de altfel."
În timp, românii au dezvoltat o rezistenţă la antibioticele cu cea mai largă acoperire. Medicii s-au trezit astfel că nu mai au leac pentru infecţii care, în scurt timp, omoară.
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei-Balş: "În momentul în care dezvoltă o infecţie pe bune cu un germene care este rezistent, ajunge la doctor, doctorul pierde cam 72 de ore să identifice germenul şi să-i găsească nivelul de sensibilitate, timp în care germenul respectiv poate să facă ravagii în organism."
Lipsa măsurilor concrete, din partea autorităţilor, a dus la această situaţie. Cea mai gravă greşeală este neraportarea pacienţilor infectaţi în spitale.
Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor: "Aflăm că este vorba de o infecţie intraspitalicească pentru că pacienţii sunt trimişi să cumpere anumite antibiotice de la farmacie pe propriii bani."
România se află acum pe locul 4 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, însă a crescut administrarea antibioticelor de rezervă, adică a celor folosite de medici ca ultimă soluţie.