Seceta prelungită poate compromite culturile. "Dacă nu va ploua va fi destul de tragic"
Am ajuns la mila cerului. Seceta scumpeşte uleiul de floarea soarelui, iar agriculturii din Dobrogea se tem că lipsa precipitaţiilor va afecta toate culturile. Aşa că la toamnă vom culege roadele: scumpiri în lanţ. Veşti bune vin totuşi de la meteorologi: cel puţin săptămâna asta va ploua şi o parte din producţie ar putea fi salvată.
De Andreea Filip la 24.05.2022, 21:36Fermierii din Dobrogea îşi pun mâinile în cap şi se uită cu speranţă la cer. Dacă nu vin ploile, culturile lor sunt compromise. Oricum, este târziu pentru o producţie bogată. Floarea soarelui e deja compromisă.
Seceta prelungită compromite culturile
Mircea Chipăilă, asociația fermierilor din Dobrogea: Dacă nu va ploua va fi destul de tragic.
Cornel Zamfir, fermier: Floarea, dacă nu plouă, peste 70 la sută va fi afectată, obligatoriu.
- Apă cu porția pentru localnicii dintr-o comună maramureșeană. Din ce cauză s-a ajuns la raționalizarea consumului
- Neputincioşi în faţa vremii: "Dacă pun în pământ sau las în sac, e același lucru. Nu se întâmplă nimic cu...
- Seceta amenință culturile din zona Moldovei. Fermierii se gândesc cu groază cum hectare întregi pot fi compromise
Dacă anul trecut în Dobrogea luna mai a venit cu 80 de litri pe metru pătrat de ploi, anul acesta au fost cu totul maximum 12 litri adunaţi de precipitaţii. Culturile ar fi avut nevoie măcar de 40-50 de litri. Cum nu a plouat, agricultorii ţin utilajele în curte. Nu pot face tratamentele necesare şi floarea soarelui a fost atacată de mană.
Cornel Zamfir, fermier: La ora actuală trebuiau să aibă o dezvoltare foarte frumoasă. Porumbul e ft firav, floarea la fel, firavă, culoare păcătoasă.
Şi culturile de grâu au de suferit..
Bogdan Enciu, inginer: În momentul de faţă grâul e afectat în proporţie de 60-70 la sută, dacă săptămâna aceasta nu plouă, grâul e cam compromis.
Mircea Chipăilă, asociația fermierilor din Dobrogea: Ia uitaţi, lipsa apei, începe de jos în sus să se usuce, vedeţi? Deci spicul în loc de 40 de boabe va ava 30 şi de acolo scade producţia.
Şi alte culturi sunt în pericol. Producţia va fi cu 40 la sută mai mică, estimează agricultorii.
Bogdan Enciu, inginer: Porumbul va dispărea complet, deja începe să se usuce.
Sorin Moise. secretar de stat Ministerul Agriculturii: Noi nu avem cunoştinţe de aşa ceva, dar ţinem legătura cu direcţiile agricole judeţene.
Iar la toamnă vom simţi efectele secetei din plin în scumpirile în lanţ.
Clienţi: Dacă s-ar scumpi mai mult ar muri mulţi de foame sau am ajunge să îi dea în cap la ăla care are.
- Mai avem pe la ţară untură, o să o dăm pe untură cum făceau ţăranii mâncăruri înainte.
În timp ce femierii şi consumatorii se stresează, ministerul Agriculturii e încrezător că vom avea o producţie bună, deşi nu record.
Sorin Moise. secretar de stat Ministerul Agriculturii: Starea de vegetaţie a florii soarelui este una bună, în acest moment, dacă în perioada următoare, weekendul acesta sau în luna iunie, care, cum bine ştiţi, este cea mai ploioasă lună din an, producţia va fi una satisfăcătoare.
În acest moment este secetă extremă, cel puţin în sud-estul ţării. Veştile pentru zilele următoare sunt, însă bune pentru că de joi sunt anunţate ploi de vară în fiecare zi, cel puţin până la finalul săptămânii.,,