Ghidul lucrătorului român. Sfaturi de la autorități înainte de semnarea unui contract
Românii care vor să plece, acum, la muncă, în străinătate, pot primi clarificări la multe dintre nelămuririle pe care le au dintr-un ghid realizat de Ministerul Muncii. Şi ştim, deja, sunt mulţi. Am văzut plecările în Germania la cules de sparanghel. Ştim că interesul lucrătorilor sezonieri a crescut.
De Redactia Observator la 24.04.2020, 16:12Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să citim foarte atent contractul! Este îndemnul autorităţilor, valabil de altfel pentru oricine urmează să se angajeze, atât în în ţară cât şi în străinătate.
Până la contract însă, nu acceptaţi o ofertă din parte unei persoane fizice, care nu prezintă dovada ca este agent autorizat.
Ajungem aşadar la un alt sfat al autorităţilor! Să apelăm la o agenţie de plasare de forţă de muncă, dacă ne dorim un contrat sezonier, într-o ţară străină! Atenţie! Ca medierea dintre dumneavoastră şi agenţie să fie legală, agentul nu poate percepe nicio taxă din partea dumneavoastră, iar condiţiile de plasare trebuie să fie clar stipulate într-un contract de mediere!
Pe lângă contractul de mediere, cereţi şi acceptaţi job-ul doar în baza unui contract de muncă, pe care l-aţi citit în prealabil! Semnaţi-l doar dacă sunteţi absolut siguri de toate clauzele şi aveţi grijă să acopere drepturile dumneavoastră, în calitate de angajat. Informaţi-vă şi individual depre zona în care urmează să ajungeţi! Consultati site-urile ambasadelor și consulatelor.
O listă completă a paginilor web o găsiţi chiar pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţiei sociale. Tot acolo găsiţi ghidul complet al lucrătorului român şi numerele de telefon unde puteţi suna pentru informaţii suplimentare, venite din surse oficiale.