Antena LIVE

Curs valutar

Video

Specialiştii explică diferenţa dintre puiul crescut la curte şi cel din supermarket

Consumăm cantităţi uriaşe de carne de pui anual, dar nu tot ce zboară se mănâncă. La raft, găsim şi carne de pui crescut în doar două săptămâni, săracă în proteine, în condiţiile în care un pui de ţară e bun de tăiat în aproape două luni. Specialiştii în nutriţie ne spun la ce să fim atenţi când cumpărăm carne de pasăre din supermarket.

De la 14.04.2023, 10:55
WhatsApp
Vezi și:

"Este un os puţin mai închis la culoare, dar mult mai moale. Celălalt este un os mai tare şi ţesătura este mult mai compactă", arată o femeie. Este diferenţa dintre puiul crescut la curte şi cel cumpărat din supermarket. Cel din comerţ este crescut, de cele mai multe ori, cu furaje şi agenţi de afânare într-un timp foarte scurt. 

Puiul de ţară vs. cel din supermarket

Cumpărătorii se orientează şi ei cum pot la raft în căutarea unui produs cât mai sănătos. "Eu aleg carnea pe care scrie că e cea mai bună. Mai puţin tratată cu antibiotice", mărturiseşte o femeie. "Te uiţi un pic şi la culoare... Nimic nu mai este bun în România. Îţi e şi frică să mai mănânci", spune o alta. "Era puţin schimbată culoarea şi puţin mirosea. Sunt şi din astea. Le mai spală, le mai dau prin oţet", povesteşte o clientă. "Încercăm să luăm de la ţară pentru cei mici, nu din comerţ", adaugă o mamă.

Citește și:
Prea multe proteine la vârsta a treia cresc riscul de sarcopenie, boala care afectează masa musculară
Pe acelaşi subiect

Cei care cresc păsări la curte spun că un pui bun de tăiere se creşte în câteva luni. "Este crescut cu boabe de cucuruz, fără concentrate. E mai galbenă (n.r. carnea) din cauza porumbului. Acesta este de casă, iar acesta este de prăvălie", arată Anuţa, crescător de păsări.

Cum trebuie să citim eticheta

Nutriţioniştii ne recomandă să fim atenţi la etichetă, dar şi la culoarea cărnii pe care o cumpărăm. "Sursa este foarte importantă. Un alt factor important este timpul în care a crescut pasărea până la sacrificare. Adică păsările crescute cu porumb au un timp de 56 de zile de la ieşirea din ou. Altfel, în 2-3 săptămâni, puiul devine matur, tocmai datorită acelei compoziţii de grâne şi substanţe cu care se grăbeşte creşterea lor", a explicat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Gustul este, însă, criteriul decisiv. "Carnea are o altă textură. În primul rând, este un pic mai tare şi de multe ori copiii noştri nu o preferă, dar soluţia este tocarea ei şi gătirea. Gustul este absolut special. Dacă vedem la un pui crescut convenţional, industrial, vedem pulpa, capătul osului, acele oase se rup imediat. Zgârciul şi osul sunt moi, se pot mesteca. La puiul de ţară nu se întâmplă asta", adaugă Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

"Au fost multe sesizări. Sunt tot mai multe sesizări în ultima perioadă şi cred că fiecare dintre noi ar trebui să fim mai atenţi şi mai responsabili atunci când discutăm despre astfel de produse", a declarat Sorin Mierlea, InfoCons.

Cât costă un kg de carne de pui

Preţul unui kilogram de carne de pui în supermarket porneşte de la 20 de lei, iar un pui întreg ajunge să se vândă cu aproximativ 50 de lei, în funcţie de greutate. Preţul este mai mare pentru cei care cumpără de la ţară, din faţa porţii. Un pui de 2-3 kilograme ajunge şi la 100 de lei. Românii sunt mari consumatori de carne, iar puiul este pe locul doi în topul preferinţelor. Carnea de porc conduce detaşat în clasament.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

carne de pui preturi mancare sanatoasa supermarket eticheta
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024