Video Cum a ajuns România dependentă de importurile de mâncare. În 2022 am cheltuit peste 12 miliarde de euro pe alimentele din străinătate
România a ajuns să fie dependentă de importuri. Aducem carne, lactate sau băuturi din Germania, Ungaria şi Polonia, dar şi o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina. Le lăsăm străinilor, în fiecare an, miliarde bune de euro iar explicaţia e una singură: sunt mai ieftine decât cele produse la noi.
"Am pregătit o placă de unt din Italia, cu 82% grăsime. Se vede că e foarte galben."
În această brutărie croissantele se fac cu unt venit de peste graniţe.
Maria Acristei, proprietar brutărie: "Untul din import, pentru produsele pe care le facem noi, este mult mai calitativ și mai bun la preţ. Nu ne ies croissantele atât de bine chiar şi cu un unt de 82% grăsime din România. "
Şi nu e singurul produs folosit în patiserii care vine din import.
- "Traderii mari nu mai cumpară de la noi". Importurile de cereale din Ucraina, o lovitură pentru fermierii români
- Agricultorii polonezi au blocat circulația camioanelor la frontiera cu Ucraina, supăraţi că cerealele ucrainene...
- Cerealele ieftine ucrainene au băgat fermierii români în faliment. Petre Daea: "Cu magazii pline și conturi...
Maria Acristei, proprietar brutărie: "Avem făină din Franţa pe care o folosim la croissante și foietajuri. Avem făină din Italia pe care o folosim la ciabatta sau alaturile de pizza. La cozonac, mai nou, folosim tot făină din Franţa pentru că s-a dovedit că este mult mai calitativă. Am folosit într-o perioadă zahăr şi eram convinsă că este de la fabrica românească. Şi mi-a atras cineva atenţia că este de import, din Ucraina."
În primele 11 luni din 2022, România a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro. Cu 30% în plus, în comparaţie cu perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am adus de la străini se află carnea.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: "România importă, în prezent, 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă. Asta în contextul în care, în urmă cu 6 ani, procentul era de doar 20%. Ajungem să mâncăm carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria. Şi, din cauza importurilor masive pierdem mai bine de un miliard de euro. "
"Care-i diferenţa între asta românească şi aia pe care o importăm?"
"Are gustul ăla al nostru românesc. Nu seamănă."
"Şi din Ungaria. Şi de colo. Şi din Italia şi de peste tot."
Urmează, în top, semințele oleaginoase, lactatele şi băuturile, inclusiv cele alcoolice.
Cătălin Scarlat, proprietar supermarket: "Berea asta o găsesc în alt magazin cu 8 lei şi la mine se vinde cu 6,9 lei. Tocmai pentru că este importată. Cafeaua. Mai luăm și ceva ape minerale. TAIE 26.55 Sunt destui importatori care caută același produs, același brand şi îl găsesc în ţările europene mai ieftin cu 20-40%."
De unde vin cele mai multe importuri?
Cele mai mari cantităţi de alimente le-am adus din Germania, Ungaria şi Polonia. Surpriza vine de la ţara care se află pe locul patru: Ucraina. Ţara aflată în război a exportat în România, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult faţă de 2021.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: "Au adus în România foarte mult ulei şi zahăr. Chiar se ambalează cantități mari de zahăr la preţuri mici."
Şi cantităţi uriaşe de cereale. România a cumpărat din Ucraina cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult faţă de 2021. O parte din ele sunt procesate în ţară, restul merge la export.
Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: "Pentru că foarte mult grâu a fost refuzat pe considerentul că nu era copt suficient, el s-a întors către România şi în România a fost vândut foarte repede, fiind ieftin."
Tot din Ucraina începem să aducem cantităţi mari de făină de grâu. În ultimele luni, am importat aproape 26 de mii de tone, ceea ce reprezintă necesarul pentru două luni de consum. Aşa că, în perioada următoare, vom mânca tot mai multă pâine făcută din făină ucraineană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰