Peste 20.000 de studenţi străini studiază în noul an universitar în România
20.000 de tineri vin din toate colţurile lumii pentru a studia în România. Sunt taxe mai mici, iar peste hotare s-a dus vorba că facem carte seriosă.
De Redactia Observator la 02.10.2017, 21:4720.000 de tineri vin din toate colţurile lumii pentru a studia în România. Sunt taxe mai mici, iar peste hotare s-a dus vorba că facem carte seriosă. Mulţi studenţi spun că, la noi, diploma se obţine mai uşor. Mai ales, dacă este o diplomă de medic. Şi nu doar facultăţile de medicină sunt în top. De pildă, Guverne ale unor state bogate îşi trimit tinerii să se specialieze la noi în inginerie.
Învăţământul românesc nu mai are are secrete pentru tinerii străini. Facultatea de Medicină este cea mai vânătată. În cele mai multe Universităţi, nu au examen de admitere, au locuri special destinate, iar taxele nici nu se compară cu cele din afară. Sunt şi de zece ori mai mici. La noi, se plăteşte în jur de 5.000-6.000 de euro pe an. Iar aceşti studenţi, din Israel, o ţară cu istorie în medicină, recunosc că mai există şi un alt motiv, pentru care au venit în România: "Păi, medicina la noi acolo e foarte grea."
Au fost scandaluri internaţionale legate de practica de la noi. Nu de puţine ori, ajung să termine Medicina fără să aibă ocazia să consulte un pacient. Cei mai mulţi tineri recunosc că atunci când vor avea diploma de medic în mâini vor părăsi România.
Doar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti sunt 1.500 de studenţi străini. De la an la an, se dezvoltă şi alte centre, Timişoara, Cluj sau Iaşi.
În Suceava, Universitatea de aici primeşte tot mai mulţi studenţi din Ucraina, Kazakhstan, China sau chiar din Statele Unite ale Americii. Ailara vine din Turkmenistan: "Primul an o să studiez limba română, iar după aceea, Business Internaţional. Vreau să fiu o femeie de afaceri."
Inginerii specializaţi în petrol şi gaze sunt plătiţi regeşte în străinătate. Salariile încep şi de la 5.000 de dolari lunar. Ţări bogate în astfel de resurse îşi trimit tinerii la Universitatea din Ploieşti şi le plătesc studiile, pentru a se specializa la noi.
La fel ca ceilalţi, au obligaţia să se întoarcă în ţara de origine. În timp ce statul român exportă... inteligenţă, ne vindem practic viitorul. Sunt 35.000 de tineri români care au plecat doar anul acesta să studieze afară.
În top se afllă Marea Britanie (10.125), Italia (8.732), Franţa (3.363), Danemarca (2.652), Olanda (1.865), Statele Unite şi Belgia.
90 la sută dintre cei care termină o şcoală de prestigiu în străinătate reuşesc să se angajeze în domeniu, imediat după ce obţin diploma.