Sute de hectare de culturi au fost distruse de grindină. Agricultorii speră că statul îi va despăgubi: Toată cultura a fost distrusă, totul este compromis
Ploile torenţiale cu grindină şi valul de caniculă au distrus culturile din ţară. În localitatea Stăneşti din Gorj, oamenii au privit neputincioşi cum sute de hectare de porumb şi mazăre sunt puse la pământ de grindină. Singura lor salvare rămâne un ajutor de la stat care să le acopere măcar o parte din pagubă.
De Alin Stan la 05.07.2021, 18:19- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Agricultor: Totul e distrus, totul e la pământ. Toată cultura de porumb, inclusiv mazărea este distrusă. Totul e compromis. Nu mai avem speranţe să se poată face ceva, deja este distrus.
Acest agricultor şi-a investit aproape toţi banii în culturile de mazăre şi porumb. Grindina i-a distrus toată recolta pe o suprafaţă de zece hectare. Dacă în anii trecuţi scoatea şi câte 20 de tone de mazăre şi porumb, acum nu mai are nicio aşteptare.
Agricultor: Putem spune că 100% totul e absolut. Nu mai putem face producţie. Uitaţi cum arată, e spartă. Pur şi simplu e la pământ. Am investit destul de mult, în jurul a 80 milioane numai cultura de porumb, în afară de mazăre.
Zeci de agricultori se află însă în această situaţie şi speră ca statul să le acopere măcar o parte din pagubă.
Agricultor: Uitaţi ce a mai rămas, ăştia nu se mai fac porumb nici până la iarnă. Aşa ceva nu a fost niciodată prin zonă la noi. Anul acesta este compromsiă recolta la porumb. Şi la porumb şi la fructe. Noi am spera să ne despăgubească cât de cât.
Şi solariile au fost distruse în urma furtunilor, iar costurile pentru repraţii nu sunt deloc mici.
Agricultor: Peste tot e găurită! E gaură cât. Şi aici... A trecut direct prin ea.
Pentru că în comuna Stăneşti, toţi oamenii trăiesc doar din agricultură, autorităţile locale încearcă să găsească o soluţie cât mai repede.
Constantin Bicheru - primar Stăneşti: Pagubele sunt destul de mari la nivel de localitate, ţinând cont de faptul că în comuna noastră sunt suprafeţe mari de culturi agricole. Sunt foarte mulţi cetăţeni care trăiesc din această procupare. Sunt suprafeţe mari, sute de hectare prin care cetăţenii sunt afectaţi.
Anul trecut, la un hectar de porumb, recolta era de aproape 8 tone, iar la mazăre producţia se ridica la 3,5 tone /hectar. Anul acesta, în localităţele afectate, va fi de trei ori mai mică. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Gorj susţin că se fac vizite în teren şi aşteaptă solicitări din partea cetăţenilor pentru a putea fi despăgubiţi.