Antena Meniu Search
x

Preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. De ce s-au scumpit uleiul, cerealele și zahărul

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut, în mai, pentru a 12-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimi zece ani, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

de Redactia Observator

la 04.06.2021, 15:12

Preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Ce produse s-au scumpit cel mai mult
Piață de legume - Hepta

Furnizorii au fost afectați de întreruperile de producție, de lipsa forței de muncă și a transportului în timpul pandemiei. Sunt îngrijorări tot mai mari în legătură cu inflația în creștere și de cum vor influența costurile alimentelor  redresarea economică mondială, relatează BBC.

Indicele prețurilor alimentare al ONU urmărește prețurile din întreaga lume pentru o gamă de produse, inclusiv cereale, uleiuri vegetale, produse lactate, carne și zahăr. La nivel anulal, prețurile la alimente au crescut cu 39,7% în luna mai - cea mai mare creștere lunară din octombrie 2010 - conform indicelui. În luna mai 2021, acest indice a crescut până la 127,1 puncte, de la o valoare de 121,3 puncte în luna aprilie (o cifră revizuită uşor în sus faţă de valoarea iniţială de 120,9 puncte).

Ce produse s-au scumpit cel mai mult 

Toate cele cinci componentei au crescut, în top fiind uleiurile vegetale, cerealele și zahărul. Acest lucru a determinat indicele să ajungă la cel mai înalt nivel global din septembrie 2011 încoace. Costurile mari sunt rezultatul unei cereri mărite în unele țări pe fondul unor întreruperi de producție în altele. Pauzele de aprovizionare din cauza restricțiilor de circulație au creat penurie locală și prețuri mai mari.

Pe acelaşi subiect

Creşterea din ultima lună a fost stimulată de prețurile la cereale, care au înregistrat o creştere de 6% comparativ cu luna aprilie şi una de 36,6% în ritm anual. În interiorul acestei categorii, preţurile la porumb au fost în frunte, cu un avans de 89,9% comparativ cu luna mai a anului trecut.

De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 7,8% în luna mai, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei creşteri modeste a producţiei în Asia de Sud-Est, în timp ce cotaţiile la ulei de soia au fost influenţate de perspectivele unei cereri mondiale robuste din partea producătorilor de biodiesel.

Preţurile la zahăr au crescut cu 6,8%, în mare parte ca urmare a îngrijorărilor cu privire la producţia scăzută din Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr. În paralel, preţurile la carne au crescut cu 2,2% comparativ cu luna aprilie iar preţurile la lactate au înregistrat un avans de 1,8%.

Experții avertizaseră că cererea ridicată și producția redusă vor duce la creșterea inflației pe măsură ce economiile vor ieși din izolare. Cu toate acestea, unele industrii ar putea vedea o redresare puternică. Prognozele indică o producție record de cereale la nivel mondial în acest an. La începutul acestei săptămâni, British Retail Consortium (BRC) a avertizat consumatorii din Marea Britanie că s-ar putea confrunta cu facturi de cumpărături tot mai scumpe în toamnă, pe măsură ce costurile cresc.

Ce este inflația?

Inflația este rata la care cresc prețurile pentru bunuri și servicii. Aceasta influențează ratele dobânzii și, prin urmare, creditele noastre. Este una dintre măsurile cheie ale bunăstării financiare, deoarece afectează cât și ceea ce consumatorii pot cumpăra. Dacă există inflație, banii nu circulă. Însă, o inflație mică încurajează oamenii să cumpere mai mult și facilitează pentru companii creșterea salariilor. Și ambele lucruri stimulează creșterea economică. Majoritatea băncilor centrale ale țărilor au un obiectiv de inflație între 2% și 2,5%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. De ce s-au scumpit uleiul, cerealele și zahărul