Antena LIVE

Curs valutar

Tradiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce se face pe 29 iunie

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi an de an pe data de 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcţie de data Sfintelor Paşti

De la 28.06.2024, 12:51
WhatsApp
Tradiţii de Sf. Petru şi Pavel Arhiva Observator

Creştinii îi sărbătoresc pe 29 iunie pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, după două săptămâni şi jumătate de post. În România, sfinţii sunt ocrotitorii celor din penitenciare care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini. 

Cine au fost Sf. Petru şi Pavel

Sfântul Petru, unul dintre cei doisprezece apostoli, fratele Sfântului Apostol Andrei, era de origine din Bethsaida, localitate aflată în apropierea Lacului Tiberiadei. Numele lui Petru a fost Simon. La acceptarea lui ca apostol, primeşte numele de Chifa, echivalentul lui Petru în aramaică, ceea ce înseamnă 'piatră'. Asemenea fratelui său, el a fost pescar.

Sfântul Apostol Petru - fiul lui Iona şi fratele Apostolului Andrei s-a născut in Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Hristos îl va numi Chifa (piatră). După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturiseşte în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se şi leapadă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

Pe acelaşi subiect

După Înălţarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor şi aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda. În ziua Cincizecimii, după predica Sfântului Apostol Petru, se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon şi în ultima parte a vieţii, la Roma. Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfântul Apostol Pavel (Paul pentru catolici) era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin şi a fost elevul învăţatului Gamaliel. Luptând împotriva creştinilor, Sfântul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Ştefan. Pe calea Damascului însă i se arată Hristos într-o lumină orbitoare şi îl mustră: "Saule, Saule de ce mă prigoneşti?”. El se converteşte şi primeşte botezul de la Anania, episcopul Damascului.

Sfântul Apostol Pavel a pornit în trei mari călătorii misionare şi a scris 14 epistole care se găsesc în Sfânta Scriptură. A fost decapitat din porunca împăratului Nero, în anul 67, în ziua de 29 iunie.

Pentru că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost în temniţă fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Cei doi sfinţi sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate şi pentru că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Ce fac credincioşii de Sf. Petru şi Pavel

În Calendarul popular, ziua Sfinţilor Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerisului. În vremurile când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrana animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin periculoasă, se mai spune în popor.

Alte tradiţii româneşti de Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Potrivit tradiţiei populare, în această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi şi care ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru. Este şi ziua în care amuţeşte cucul.

De Sfinţii Apostoli Petru si Pavel se dă de pomană pentru cei morţi, iar femeile trebuie să ofere vecinilor şi săracilor mâncare gătită, dar şi vase de lut pline cu apă, astfel încât morţii nu vor flămânzi, şi nici nu vor înseta pe tărâmul celălalt.

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie. În ziua prăznuirii celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.

În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie dacă vor să fie sănătoase.

Tot de Sânpetru, potrivit tradiţiei populare, este organizat şi Târgul Găinii, o sărbătoare veche ţinută în Munţii Apuseni şi dedicată zeiţei neolitice Gaea, protectoare a femeilor măritate, sinonimă cu Târgul de Fete. Vechimea multimilenară a sărbătorii zeiţei Gaea, devenită ulterior TârguI de Fete de pe Muntele Găina, este susţinută de argumente astronomice (Cloşca cu Pui, Găinuşa sau Clota), care este văzută, în perioada solstiţiului de vară, când se ţine Târgul Găinii.

Rugăciunea Sfinţiilor Apostoli Petru şi Pavel

Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru,  luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător  împotriva noastră. Amin.

 Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele  să vadă lumina Evangheliei şi  să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz  pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă  să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.   

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea  noastră,  credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să  îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin.

Troparul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, glasul al 4-lea:

Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.

Condacul 1

Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!

Icosul 1

Fără de început fiind cu vremea, început de vreme a luat Făcătorul vremurilor Dumnezeu-Cuvântul şi trimis fiind la noi de la Tatăl, apostol preaales te-a arătat pe tine, Petre. Pentru aceea, cântăm ţie:

   Bucură-te, al cetei ucenicilor începătorule;

   Bucură-te, al Tainelor lui Hristos tăinuitorule;

   Bucură-te, mai mare decât toţi cuvântătorii de Dumnezeu;

   Bucură-te, întâiule între iconomii duhului;

   Bucură-te, că pe Hristos ţie Tatăl L-a descoperit;

   Bucură-te, că pe Acesta adevărat Dumnezeu L-ai propovăduit;

   Bucură-te, piatră preanesfărâmată a Bisericii;

   Bucură-te, temelie preaîntemeiată a mărturisirii;

   Bucură-te, începătura cea puternică a credinţei;

   Bucură-te, luminătorul cereştii cunoştinţe;

   Bucură-te, cel prin care Hristos S-a slăvit;

   Bucură-te, cel prin care Satana s-a ruşinat;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 2-lea

Vederea ta cea înţelegătoare curăţind-o, ai intrat în sânurile părinteşti, o, minune, şi într-însele ai văzut, fără ochi, Petre, pe Hristos Dumnezeu, împreună fără de început cu Tatăl şi cu Duhul, propovăduindu-L pe Dânsul şi cântând: Aliluia!

Icosul al 2-lea

Luminat fiind de fulgerări neapropiate înţelegerii, când ţi s-a arătat din cer lumină, care biruia lumina soarelui, atras ai fost, Pavele, spre credinţă îndumnezeită, şi vas alegerii te-ai făcut. Pentru aceea cântăm ţie:

   Bucură-te, privitorule al luminii celei nemărginite;

   Bucură-te, tăinuitorule al Tainelor lui Hristos;

   Bucură-te, binecuvântătorule al Bisericii;

   Bucură-te, preaînţelepte propovăduitor al lumii;

   Bucură-te, că întru tine vieţuieşte Hristos, Care pentru lume S-a răstignit;

   Bucură-te, că până la al treilea cer te-ai suit;

   Bucură-te, că la înălţimea raiului ai fost răpit;

   Bucură-te, mare învăţător al neamurilor;

   Bucură-te, al credincioşilor prin duhul născător;

   Bucură-te, cel prin care lumea s-a luminat;

   Bucură-te, cel prin care întunericul s-a alungat;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 3-lea

Trecând toată firea celor ce sunt, o, Pavele, te-ai lipit de Hristos Cel iubit al tău şi te-ai arătat împreună cu Dânsul un duh, numai lui Hristos vieţuind, pe Hristos îndrăgind, pe Hristos socotindu-L răsuflare, lumină şi dragoste şi cântându-I: Aliluia!

Icosul al 3-lea

Intrând în norul cel mai presus de lumină al privirii, ţi-ai muiat buzele tale, Petre, şi umplându-te întâi de Dumnezeu, ne-ai împărtăşit pe noi de dumnezeiescul dar, cu învăţăturile tale cele de Dumnezeu scrise. Pentru aceea, zicem ţie acestea:

   Bucură-te, îndumnezeitule, cu Dumnezeu unitule;

   Bucură-te, născutule al luminii celei neînserate;

   Bucură-te, pescarule, al pescarilor mai întâiule;

   Bucură-te, cerule, decât cerurile mai înaltule;

   Bucură-te, că te-ai arătat al dumnezeieştii firi părtaş;

   Bucură-te, că pe fiii oamenilor i-ai unit cu Dumnezeu;

   Bucură-te, sfătuitorule de trebuinţă al Bisericii;

   Bucură-te, bătrân folositorule al turmei lui Hristos;

   Bucură-te, îndulcire preadesfătată a minţilor;

   Bucură-te, dumnezeiască desfătare a oamenilor;

   Bucură-te, prin care credinţa s-a mărit;

   Bucură-te, prin care rătăcirea s-a zădărnicit;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 4-lea

Învăţături despre viaţa veşnică a rostit Petru către Piatra Vieţii, zicând: „La cine, afară de Tine, vom merge şi să fim vii?”. Arătând astfel dragostea cea către Stăpânul, a zis către El cântând: Aliluia!

Icosul al 4-lea

Ai fost răpit la înălţimile cele veşnice şi ai trăit, Pavele, în afară de cele simţite şi gândite, nu cu gândul, ci întru Duhul care era unit cu trupul sau era fără de trup, Dumnezeu ştie. Pentru aceea, zicem ţie acestea:

   Bucură-te, îndrăgirea lui Hristos cea neoprită;

   Bucură-te, prietenul lui Dumnezeu cel curat;

   Bucură-te, cel ce ai cunoscut taina răpirii;

   Bucură-te, cămara tăcerii celei înţelegătoare;

   Bucură-te, că, pentru Hristos, pe toate gunoaie le-ai socotit;

   Bucură-te, că toate le-ai lucrat ca pe cei mulţi să-i mântuieşti;

   Bucură-te, al înţelepciunii lui Dumnezeu vas mult încăpător;

   Bucură-te, apostole al darului celui din lege arătător;

   Bucură-te, al lui Hristos deasă îndeletnicire;

   Bucură-te, a lui Iisus dulce gândire;

   Bucură-te, mireasmă de viaţă pentru unii;

   Bucură-te, miros ucigător pentru alţii;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 5-lea

Luminile cinstitelor tale trimiteri în toate zilele îndumnezeiesc pe oameni, o, Pavele, prin care cei înţelegători cu adevărat ajung la îndumnezeire şi oglindesc slava lui Dumnezeu, cântând: Aliluia!

Icosul al 5-lea

Nu ai purtat la brâu aur sau argint al tău, pe pământ, o, Simone Petre, ci având înfricoşător numele lui Iisus, ai împărtăşit zestre fericită şi printr-Însul minunile lucrai celor ce zic acestea:

   Bucură-te, străină hrană a sufletului;

   Bucură-te, preadulce băutură a trupului;

   Bucură-te, dumnezeiască alifie a celor orbiţi;

   Bucură-te, neauzită doctorie a celor bolnavi;

   Bucură-te, că pe Tavita, ceea ce murise, vie ai ridicat-o;

   Bucură-te, că pe Safira dintr-odată moartă ai arătat-o;

   Bucură-te, cel ce pe Anania dintr-odată mort l-ai făcut;

   Bucură-te, cel ce numai cu un cuvânt pe slăbănog l-ai îndreptat;

   Bucură-te, izvor care revarsă sănătate;

   Bucură-te, fântână izvorâtoare de vindecări;

   Bucură-te, cel ce ai gonit cu umbra bolile;

   Bucură-te, cel ce cu rugăciunea pe Simon ai omorât;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 6-lea

Tras ai fost, Petre, de frumuseţea dumnezeirii lui Hristos, care a strălucit pe munte. Pentru aceea, văzând-o împodobită ca pe o cămară de nuntă cu strălucirile luminii celei nemărginite, „bine este a petrece aici”, înspăimântat ai zis cântând: Aliluia!

Icosul al 6-lea

Cuvintele cele ascunse ale dogmelor celor preaînalte ale iconomiei lui Hristos, o, Pavele, scoţându-le din cele neapuse, le tâlcuieşti mai presus de tine, ridicând pe cei credincioşi cu minune a zice ţie:

   Bucură-te, minunea apostolilor cea lăudată;

   Bucură-te, frumuseţea cea încuviinţată a Scripturii celei noi;

   Bucură-te, adâncimea cuvintelor celor insuflate de Dumnezeu;

   Bucură-te, noianul înţelegerilor celor înţelepţite de Dumnezeu;

   Bucură-te, înaltule tâlcuitor al Dumnezeieştii Întrupări;

   Bucură-te, carte închipuită de Dumnezeu, minţii la vedere înspăimântătoare;

   Bucură-te, cămară dumnezeiască a cereştilor comori;

   Bucură-te, materia cea trebuincioasă a învăţătorilor;

   Bucură-te, cel ce ai luat spre propovăduire neamurile;

   Bucură-te, cel ce săvârşeşti minuni dese;

   Bucură-te, cel ce numele lui Hristos ai purtat;

   Bucură-te, cel ce te-ai arătat mare meşter al cortului nou;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 7-lea

Minune mare s-a văzut la sfârşitul vieţii tale celei dumnezeieşti, o, fericite Pavele: căci, tăiat fiind capul tău, de trei ori la înălţime de la pământ a săltat cu săltările, ca şi cu nişte cântări, lăudând Treimea aşa: Aliluia!

Icosul al 7-lea

Popor nou ai făcut, prin Dumnezeiescul Duh, pe poporul cel vechi al iudeilor, cu baia naşterii de Dumnezeu înnoindu-i pe ei, Petre, şi locaşuri darului arătându-i, aşa zicând:

   Bucură-te, surpătorule al umbrei legii;

   Bucură-te, stâlp întăritor al adevărului;

   Bucură-te, cel ce pe Israel din slavă l-ai schimbat;

   Bucură-te, cel ce întru duhul pe acesta cu Hristos l-ai legat;

   Bucură-te, că în Tabor lumina Dumnezeirii ai văzut;

   Bucură-te, că alt soare cu totul luminos te-ai făcut;

   Bucură-te, cel ce ai intrat înăuntrul luminii norului;

   Bucură-te, că ai fost martor al glasului părintesc;

   Bucură-te, cel ce legea duhului ai luat;

   Bucură-te, cel ce ai fost numit „fericit” de Hristos;

   Bucură-te, cel ce în cuvinte te-ai îmbogăţit de stăpânire;

   Bucură-te, cel ce pe credincioşi în răbdare i-ai mântuit;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 8-lea

Singur pe munte, îndoită patimă ai pătimit, după simţire şi gândire, Petre, căci biruite fiind de asupreala luminii cele fireşti ale tale, singur Dumnezeu Se vedea prin suflet şi prin trup, Căruia şi căzând, îndumnezeit ai cântat: Aliluia!

Icosul al 8-lea

Cer înţelegător te-ai arătat, tuturor istorisind, Pavele, slava lui Dumnezeu, şi vestirea ta a ieşit în tot pământul, propovăduind Treimea cea nezidită şi pe Hristos, Fiu al lui Dumnezeu, neamurilor celor ce glăsuiesc aşa:

   Bucură-te, cel ce cu adâncurile duhului te îmbogăţeşti;

   Bucură-te, cel ce cu cunoştinţa cea bine dobândită te mândreşti;

   Bucură-te, casa cea preacinstită a Treimii;

   Bucură-te, Biserica firilor doimii;

   Bucură-te, necuprinsa lăţime a dragostei celei îndoite;

   Bucură-te, lungime a Dumnezeieştii rânduieli celei mai înainte de veci;

   Bucură-te, neapropiată înălţime a teologiei;

   Bucură-te, nevăzută adâncime a iconomiei;

   Bucură-te, văzătorule al sfaturilor lui Dumnezeu;

   Bucură-te, minte ascuţită a descoperirilor;

   Bucură-te, focul atotvederii de Dumnezeu;

   Bucură-te, fântână adâncă a înţelepciunii de Dumnezeu;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 9-lea

Cu dor pipăind tainele cele nemăsurate ale adâncului celui preaînalt, o, Pavele, ai aflat în acestea mărgăritare, tăcere înţelegătoare, spaimă şi uimire, odihnă şi bucurie, împreună a cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul al 9-lea

Pe oratorii cei înţelepţi şi zadarnici în cuvinte, ca pe nişte neînţelepţi i-a arătat Petru cel simplu, luând grai al înţelepţirii de Dumnezeu şi limbă de foc a Dumnezeiescului Duh, şi ridicând pe cei ce cred, au cântat lui din inimă:

   Bucură-te, a Mângâietorului gură cinstită;

   Bucură-te, limbă cu foc îngrădită;

   Bucură-te, doborârea înţelepciunii celor înţelepţi;

   Bucură-te, lepădarea priceperii celor pricepuţi;

   Bucură-te, Petre, porumbiţa cea albă a bucuriei;

   Bucură-te, de Dumnezeu închipuită tăbliţa tuturor fericiţilor;

   Bucură-te, primitorule al cheilor Împărăţiei cerurilor;

   Bucură-te, vistierul Tainelor lui Hristos;

   Bucură-te, cugetarea cea veche a credincioşilor;

   Bucură-te, podoaba darului cea preamărită;

   Bucură-te, sărătură a focului ceresc;

   Bucură-te, învăţătură a Luminii celei neasemănate;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 10-lea

Semn al dragostei Sale arătând Hristos paşterea oilor, „dacă Mă iubeşti, Petre”, ţi-a zis ţie, „paşte cu osârdie oile Mele!”. Pe care le-ai şi păscut, bucurându-te pentru dumnezeiasca dragoste şi cântând: Aliluia!

Icosul al 10-lea

„Ce-mi este mie bogăţia şi slava şi desfătarea, care se strică?” Biserica lui Hristos vorbeşte: „A mea bogăţie şi slavă şi desfătare este Pavel”, dulce zicând şi preaînalt istorisind, pe care şi sărutându-l zicem unele ca acestea:

   Bucură-te, trâmbiţa adevărului;

   Bucură-te, chitara teologiei;

   Bucură-te, privighetoarea cerului cea dulce viersuitoare;

   Bucură-te, rânduneaua lui Hristos, cea mult glăsuitoare;

   Bucură-te, vioară care ai viersuit Evanghelia lui Luca;

   Bucură-te, organ insuflat de suflările Mângâietorului;

   Bucură-te, limbă de foc suflătoare, care faci să răsune cele dumnezeieşti;

   Bucură-te, canon, alăută şi muză a duhului;

   Bucură-te, îndulcire încuviinţată a urechilor noastre;

   Bucură-te, odihnă a tâmplelor noastre;

   Bucură-te, cel prin care de idoli ne-am eliberat;

   Bucură-te, cel prin care lui Hristos ne-am logodit;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 11-lea

Covârşind doimea materiei cea care este cu nerânduială, ai cunoscut doimea firii lui Hristos. Şi curăţându-ţi cele trei părţi ale sufletului, singur văzător nematerialnic al Treimii te-ai văzut, fără materie unindu-te, şi Acesteia din inimă cântând, Pavele: Aliluia!

Icosul al 11-lea

Lumina cea dintâi, care din Fecioară a strălucit, lumina a doua, pe tine, Petre, te-a arătat lumii, cu fulgerele cele prealuminoase ale cunoştinţei de Dumnezeu luminând şi ridicând pe toţi cu laude mulţumitoare a cânta ţie:

   Bucură-te, lumina celor întunecaţi;

   Bucură-te, calea celor rătăciţi;

   Bucură-te, al minunilor lui Hristos mai întâiule propovăduitor;

   Bucură-te, al patimilor Lui preaalesule mărturisitor;

   Bucură-te, că tu singur lămureşti a iadului golire;

   Bucură-te, că tu întâi ai vestit popoarelor Învierea;

   Bucură-te, cel ce ai cuvântat revărsarea Mângâietorului asupra popoarelor;

   Bucură-te, cel ce ai învăţat Evanghelia pe Marcu;

   Bucură-te, primul luminător al neamurilor;

   Bucură-te, calul lui Hristos cel preaales alergător;

   Bucură-te, disc luminos al soarelui;

   Bucură-te, urmare a neurmăritului Dumnezeu;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul al 12-lea

Te bucuri în chip de negrăit întru cele înalte, o, Petre, cu Hristos iubitul învăţător ca un Dumnezeu, fără mijlocire cu Dumnezeu Cel din fire unit, care cu punerea acum stai, şi de slava cea dumnezeiască te umpli cântând neîncetat: Aliluia!

Icosul al 12-lea

Cânţi lui Dumnezeu-Treimii, cu preadulce viersuire, cântarea cea întreit sfântă, Pavele, şi cu duhul, cu cuvântul şi cu mintea, unite fiind, vezi pe minte, pe cuvânt şi pe duh, prin închipuire pe cel dintâi chip, Dumnezeu spre Dumnezeu. Pentru aceea auzi:

   Bucură-te, icoană a frumuseţii celei întâi închipuite;

   Bucură-te, stăpânirea dogmelor lui Dumnezeu;

   Bucură-te, a lumii celei gândite încă o dată descoperire;

   Bucură-te, arătare a celor gândite;

   Bucură-te, gura cea grăitoare de Hristos, răsuflarea lui Gură de Aur;

   Bucură-te, preaîndumnezeită zare a minţii lui Dionisie;

   Bucură-te, privitorule al vederilor celor nevăzute;

   Bucură-te, auzitorule al graiurilor celor neauzite;

   Bucură-te, cel plin de roadele duhului;

   Bucură-te, îndestulatule de darurile lui;

   Bucură-te, cel prin care Treimea a fost propovăduită;

   Bucură-te, prin care Unimea a fost preaslăvită;

   Bucură-te, Pavele, apostole!

Condacul al 13-lea

O, preadulce Petre şi preaiubite Pavele, părinţii cucerniciei noastre, primiţi această scurtă cântare, ca pe o gângurire de prunci, şi slavei celei veşnice învredniciţi pe cei ce glăsuiesc: Aliluia! (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi iarăşi se zic Icosul 1: Fără de început fiind..., Condacul 1: Pe cei ce împreună cu oamenii...,

Icosul 1

Fără de început fiind cu vremea, început de vreme a luat Făcătorul vremurilor Dumnezeu-Cuvântul şi trimis fiind la noi de la Tatăl, apostol preaales te-a arătat pe tine, Petre. Pentru aceea, cântăm ţie:

   Bucură-te, al cetei ucenicilor începătorule;

   Bucură-te, al Tainelor lui Hristos tăinuitorule;

   Bucură-te, mai mare decât toţi cuvântătorii de Dumnezeu;

   Bucură-te, întâiule între iconomii duhului;

   Bucură-te, că pe Hristos ţie Tatăl L-a descoperit;

   Bucură-te, că pe Acesta adevărat Dumnezeu L-ai propovăduit;

   Bucură-te, piatră preanesfărâmată a Bisericii;

   Bucură-te, temelie preaîntemeiată a mărturisirii;

   Bucură-te, începătura cea puternică a credinţei;

   Bucură-te, luminătorul cereştii cunoştinţe;

   Bucură-te, cel prin care Hristos S-a slăvit;

   Bucură-te, cel prin care Satana s-a ruşinat;

   Bucură-te, Petre, apostole!

Condacul 1

Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!

sursa:crestinortodox.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

sfantu petru si pavel traditii sarbatori biserica ortodoxa
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024