Antena LIVE

Curs valutar

Video

Tradiții, obiceiuri şi superstiţii de Bobotează. Gospodinele nu au voie să spele rufe timp de 9 zile

În Ajunul Bobotezei se respectă tradiţiile cu sfinţenie. Seara trecută, zeci de săteni din mai multe localităţi din Apuseni au ieşit deghizaţi în cele mai neobişnuite costume şi au făcut gălăgie pe uliţele satelor. "Cioroliţa" este o datină străveche respectată cu sfinţenie în Ajun de Bobotează şi care simbolizează alungarea spiritelor rele. Pentru acest lucru, sătenii aprind focuri mari în capetele satului şi la răscruce de drumuri, apoi pornesc în alai spre casele gospodarilor, unde primesc drept răsplată, bunătăţi tradiţionale.

De la 06.01.2024, 07:52
WhatsApp
Vezi și:

Înarmaţi cu bucăţi de tablă, tălăngi de vite, dar şi obiecte de suflat, sătenii din Ţebea au făcut gălăgie pe uliţele satului, pentru a întâmpina "Cioroliţa". Conform tradiţiei, s-au oprit la intrările satelor, dar şi la răscrucile de drumuri unde au aprins focuri înalte. 

Localnic: Să se sperie spiritele rele pentru noul an. Să dispară spiritele rele. Aşteptăm cu bucurie în fiecare an pentru că este un eveniment care marchează satul Ţebea. 

Spiritele rele nu puteau fi alungate decât cu o mulţime de costumaţii mai neobişnuite. 

"Cioroliţa", un obicei în Ajun de Bobotează

Pe acelaşi subiect

Tinerii s-au îndreptat apoi către capătul satului unde au fost aşteptaţi de gospodari cu porţile deschise, dar şi cu gustări pe măsură. După ce au colindat fiecare casă, localnicii s-au îndreptat către Panteonul Moţilor, locul unde îşi duce somnul de veci Avram Iancu. Acolo, cei costumaţi şi-au dat măştile jos şi au adus un omagiu "Crăişorului Munţilor".

În trecut, asemenea focuri se aprindeau în mai multe localităţi din Apuseni, dar obiceiul Cioroliţei  s-a păstrat doar la Ţebea. 

Monica Duşan, muzeograf Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva: Avea iniţial rolul de a ajuta soarele sa isi mareasca puterea, odata cu solstitiul de iarna cand deja isi pierduse din puteri. 

Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează. Fetele pun busuioc sub pernă, pentru a-şi visa alesul

Astăzi, 6 ianuarie, creştinii sărbătoresc Botezul Domnului, o zi plină de tradiţii, dar şi superstiţii, de care oamenii ţin cont chiar din Ajun. Un obicei vechi spune că în noaptea de Bobotează, fetele nemăritate îşi pun sub pernă busuioc, pentru a-şi visa alesul, iar cine cade sau se împiedică pe gheaţă azi, se va căsători în acest an. Totodată, ziua de Bobotează ar putea însemna bogăţie tot restul anului, dacă aceasta e geroasă. Iar gospodinele trebuie să fie atente, deoarece, potrivit tradiţiei populare, timp de 9 zile nu au voie să spele rufe. 

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.

Iordănitul femeilor și Udatul Ionilor

Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum, îi luau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.

De asemenea, potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Astfel, sub faţa de masă se pune fân sau otavă, iar pe fiecare colţ al acesteia se pune câte un bulgăre de sare. Apoi, pe masă se aşază 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de "burechiuşe" sau "urechiuşele babei" (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul cu Iordanul sau Chiralesa, pentru a sfinţi masa. "Chiralesa" provine din neo-greacă şi înseamnă "Doamne, miluieşte!". Exista credinţa că, strigând "Chiralesa", oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat. De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

De Sfântul Ioan Botezatorul (7 ianuarie) există un alt obicei, numit "Udatul Ionilor", întâlnit mai ales în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care au acest nume se pune un brad împodobit, iar aceştia dau o petrecere cu lăutari. Mai mult, în Transilvania cei care au acest nume sunt purtaţi cu mare alai prin sat până la râu, unde sunt botezaţi sau purificaţi.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

boboteaza traditii obiceiuri superstitii
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024