Uleiul de palmier, un pericol pentru sănătate, spun experţii europeni
Uleiul de palmier folosit în industria fast-food şi în ciocolata tartinabilă este extrem de toxic. Autoritatea Europeană pentru Protecţia Alimentelor a emis un avertisment cu privire la gradul crescut de risc pentru consumul acestui aliment.
De Redactia Observator la 13.01.2017, 20:02Uleiul de palmier folosit în industria fast-food şi în ciocolata tartinabilă este extrem de toxic. Autoritatea Europeană pentru Protecţia Alimentelor a emis un avertisment cu privire la gradul crescut de risc pentru consumul acestui aliment.
-Vreau şi eu cartofi prăjiţi. Sunt prăjiţi cu ulei de palmier sau floarea soarelui?
-Nuu, cu ulei de palmier!
Promovat drept unul dintre cele mai sănătoase alimente, uleiul de palmier devine bombă chimică atunci când este încins. Prin prăjire, eliberează substanţe de o toxicitate pe care corpul uman nu le poate tolera, avertizează experţii Autorităţii Europeane pentru Protecţia Alimentelor.
- Managerul Circului Globus a fost demis! Petiţia "Punem capăt exploatării animalelor sălbatice în circuri" a...
- Un francez a abuzat sexual de mai mulţi minori dintr-un centru de plasament din Bucureşti
- Incendiul de la Brădet le-a ars identitatea, visele şi singurul refugiu, celor 17 copii cu nevoi speciale
-Uleiul de palmier procesat termic la o temperatură înaltă de la 200 de grade celsius în sus, e periculos. În urma preparării apar cantităţi mari de produşi toxici care pot afecta organismul uman.
Cu toate acestea, este lider mondial la consum, chiar dacă nu se găseşte cu uşurinţă pe rafturile supermarketurilor. Este folosit la prepararea multor dulciuri şi produse fast-food.
Singura variantă în care uleiul de palmier nu este nociv este cea în care substanţa nu este încinsă.
-Atunci când se consumă prea mult ulei de palmier care a fost încălzit, riscul cancerului de sân creşte de două ori faţă de o persoană care a consumat ulei presat la rece.
După avertismentul specialiştilor europeni, autorităţile din Italia au scos de piaţă un celebru brand de ciocolată tartinabilă. În România, în schimb, autorităţile nu sunt îngrijorate de recomandarea de la Bruxelles.
-Autoritatea Europeană pentru protecţia Alimentelor a emis recent rezultatele unei valori de risc privind sănătatea publică legată de contaminanţi din uleiurile vegetale şi alimente. Nu se va interzice utilizarea uleiului de palmier. Nu s-au găsit încă dozele toxice. Ştim că apar la o cantitate mare, dar nu avem încă dozele clar stabilite şi nivelul de toxicitate.
Nu există nici măcar statistici legate de consumul uleiului de palmier în România, recunosc inspectorii pentru siguranţa alimentară.