Noi detalii cutremurătoare în cazul femeii ucise în vacanţă de propriul fiu. Ucigaşul ar putea rămâne în libertate
Ucigaşul ar suferi de schizofrenie şi, spun surse medicale, ar fi renunţat la tratament. Nimeni nu l-a putut împiedica, nici măcar legea. Pentru că nu avem norme care să-i ţină pe pacienţii cu astfel de afecţiuni sub supraveghere, ca să-şi ia medicaţia la timp. Urmează să se stabilească dacă ucigaşul avea sau nu discernământ în momentul crimei.
De Redactia Observator la 17.08.2017, 09:07Ucigaşul ar suferi de schizofrenie şi, spun surse medicale, ar fi renunţat la tratament. Nimeni nu l-a putut împiedica, nici măcar legea. Pentru că nu avem norme care să-i ţină pe pacienţii cu astfel de afecţiuni sub supraveghere, ca să-şi ia medicaţia la timp. Urmează să se stabilească dacă ucigaşul avea sau nu discernământ în momentul crimei.
La Vatra Dornei, într-o staţiune plină de turişti aflaţi în mijlocul vacanţei de Sfânta Maria, un bărbat de 36 de ani decide să-şi ucidă mama.
Toată familia era în vacanţă. Cel care i-a devenit călău mamei era cazat în comuna Crucea, cu sora şi cumnatul lui. La 35 de kilometri distanţă, în Vatra Dornei, stăteau părinţii. Pe 11 august, puţin după ora 20, bărbatul a intrat peste mama lui în camera de hotel şi a ucis-o.
Prima data a venit cu secera și paznicul i-a luat-o, iar apoi a luat un cuțit, spun martorii.
Poate părea un gest premeditat. Numai că ucigaşul este schizofrenic, luat de ani de zile în evidenţele Spitalului de Psihiatrie din Galaţi. Dar nu ar fi fost niciodată agresiv. Ar fi fost externat, ultima dată, pe semnătura unuia dintre părinţi.
GABI DIACONU, psihiatru:
Persoana respectivă nu are răspundere penală în cazul săvârşirii unei infracţiuni. Pacientul psihiatric, până la proba contrarie, îşi este stăpân. Legea ministerului Sănătăţii l-au făcut să fie stăpân.
Afecţiunea de care suferă bărbatul este una extrem de complexă. Se manifestă prin tulburarea gândirii, idei delirante sau paranoice, spun specialiştii.
GABI DIACONU, psihiatru:
Există halucinaţii, există voci, voci care îţi spun ce să faci. Voici care te îndeamnă, voci care te critică. Gândurile bizare şi percepţiile bizare se împletesc într-un univers în care tu eşti la intersecţia lucrurilor care se întâmplă.
Şi doar în baza unui tratament un astfel de pacient poate duce o viaţă normală, chiar şi în secret.
Relaţia dintre medic şi pacient este confidenţială. Iar divulgarea unui diagnostic precum schizofrenia poate fi făcută doar de pacient. Tot el decide dacă îşi administrează sau nu tratamentul prescris.
Dacă se va constata că fapta a fost comisă cu discernământ, omul riscă până la închisoare pe viaţă. Dacă, însă, expertiza psihiatrică va susţine că nu ştia ce face, din cauza afecţiunii, va fi internat într-un spital de profil. Şi e posibil ca nimeni altcineva să nu răspundă pentru fapta lui.