Un deputat acuză că a fost discriminat de angajaţii unei bănci, din cauza faptului că este parlamentar
Viaţa de parlamentar vine cu privilegii, dar, mai nou, şi cu probleme. Un deputat susţine că a fost discriminat şi tratat ca un infractor într-o bancă din Galaţi, doar pentru că este parlamentar. A vrut să deschidă un cont, dar angajaţii băncii i-ar fi spus că, din cauza funcţiei, e nevoie de verificări amănunţite. Nici după aproape o săptămână nu a primit răspuns.
De Bogdan Ocnaru la 20.02.2021, 20:46- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
- Un parlamentar din Galaţi susţine că a fost discriminat de către bancă
- Angajaţii băncii i-ar fi spus că, din cauza funcţiei, este nevoie de verificări amănunţite pentru deschiderea unui cont
Deputatul de Galaţi, Laurenţiu Gîdei, a vrut să deschidă un cont la bancă şi să îşi facă un card la o sucursală din oraş.
Laurențiu Gîdei, deputat: Când m-a întrebat sursa veniturilor şi ocupaţia şi am spus "parlamentar", lucrurile s-au schimbat şi doamna a spus: În cazul dumneavoastră, trebuie să solicit acordul celor de la centrală, de la Bucureşti. Nicio problemă, durează mult? În mod normal, în jumătate de oră se finalizează.
Doar că nu s-a finalizat nici după aproape o săptămână, atunci când parlamentarul s-a întors la agenţia bancară. I s-a spus doar că verificările continuă. Omul a renunţat şi la cont şi la card, dar vrea să ceară explicaţii oficiale: în ce constă, mai exact, verificarea unui demnitar? Şi de ce durează atât?
Laurențiu Gîdei, deputat: A fost o frustrare, sincer să vă spun, tocmai pentru că m-am simţit tratat ca un infractor. Parlamentarul ăsta e un infractor, trebuie să-l verificăm atent.
Reprezentanţii băncii ne-au transmis că verificările sunt normale, iar banca trebuie să îşi ia toate măsurile pentru a cunoaşte clientela, mai ales persoanele "expuse public".
Banca Naţională a României nu susţine anumite practici
Banca Naţională a României susţine că, în ultima perioadă, unităţile bancare au căpătat şi alte obiceiuri. Cum ar fi suspendarea conturilor pentru cei care nu şi-au actualizat datele personale la timp, invocând norme şi decizii ale Băncii Centrale. Primul-viceguvernatorul Florin Georgescu a criticat măsurile.
''Banca Centrală a trimis tuturor băncilor o notă (...), în care li se cere celor din bănci să nu mai dea vina aiurea pe BNR, să aibă o atitudine mai amiabilă cu clienții și să-i considere parteneri, nu potențiali teroriști.''
Astfel de atitudini ar fi interpretări exagerate ale directivei europene ce urmăreşte prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.