Antena Meniu Search
x

Video Conturile unor artiști români, golite de hoţi prin metoda clonării numărului de telefon

Cântăreţi, actori şi persoane publice, toţi au rămas fără mii de euro. Metoda folosită e simplă, dar eficientă: totul începe cu furtul numărului de telefon. Din acel moment, hoţii au avut acces la documente personale şi date bancare. Gabriel Dorobanţu, de exemplu, care se numără printre victime, s-a trezit cu un cont deschis la o bancă. Indivizii, prinşi azi de procurorii de la Crimă Organizată, şi-au transferat în conturi zeci de mii de euro.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 04.02.2021, 19:47

Vezi și
  • Mai multe vedete au rămas fără câteva mii de euro bune
  • Hoţii au avut acces la date personale şi bancare

Ca Gabriel Dorobanţu mai sunt 56 de persoane. Până acum, pentru că investigaţiile sunt în toi şi este posibil ca numărul victimelor să crească. Cei mai mulţi sunt artiști, rude ale acestora sau oameni de afaceri. Cu toții au căzut în plasa unor escroci care au pus la punct o mașinărie de devalizat conturi sau de încasat împrumturi bancare pe numele altora. Asta în doar câteva luni, anul trecut. 

''Numărul meu de telefon e mai mult decât public''. 

Schema de stors bani din conturile vedetelor pornea cu numărul de telefon al acestora. Procurorii DIICOT spun că hoţii sunt fini cunoscători ai sistemelor de telefonie mobilă şi de internet banking şi îşi alegeau victimele numai din rândul celor cu potenţial financiar. 

Sunau operatorii de telefonie mobilă, foloseau datele personale ale victimelor şi reuşeau astfel să-i convingă pe operatori să transfere numărul de telefon pe o cartelă blank, pe care o deţineau. Practic, ei clonau cartelele vedetelor şi apoi se foloseau de numere ca să primească prin SMS codurile de autorizare a plăţilor. Aveau control implicit asupra conturile de e-mail, unde găseau documente personale şi numerele conturilor bancare. Făceau tranzacţii către conturile lor iar unul dintre ei retrăgea apoi banii de la bancomate.

Şi Denisa de la Bambi se numără printre victime, iar cu datele ei escrocii au reuşit intre şi în conturile tatălui şi iubitului. 

Denisa, Bambi: Banca face reclamaţiile, banca a fost prima păgubită. 

Jean de la Craiova şi cântăreţul de muzică grecească Ionuţ Galani au trecut prin situaţii similare. Cel din urmă a fost păgubit cu peste 15.000 de euro.

Ionuţ Galani, artist: M-a sunat soţia mea, că a văzut o postare, care nu îmi era tipică mie. Adică, nu mă recunoştea pe mine, că postez eu aşa ceva pe Facebook-ul meu. Şi solicitam bani, printr-un transfer din UK. După care, am văzut că nu-mi funcţionează nici cartela de telefonie mobilă. Nu mergea nici mail-ul.

În numele lui Gabriel Dorobanţu, hoţii s-au şi împrumutat câteva mii de lei la bancă. Totul prin intermediul poştei electronice. Şi din contul tatălui Andreei Bălan au retras bani. De două ori chiar, în doar câteva minute. 

Săndel Bălan: M-am mişcat foarte repede, am schimbat parolele pe mail. În zece minune am ajuns la sediul X şi am spus că nu mai am semnal pe cartelă şi am întrebat: e de vină telefonul? E telefon nou. Ei mi-au spus că are cartela o problemă şi mi-au fabricat o altă cartelă.

Escrocheria se bazează pe breşele procesului de autentificare a unui client 

Escrocheria este una relativ nouă. "Sim replacement"  îi spun specialiştii şi se bazează pe breşele şi imperfecţiunile procesului de autentificare a clientului.  

Liviu Arsene, specialist IT: În momentul în care pierdeţi semnalul la telefon pe o perioadă destul de lungă şi altcineva din familie, un alt membru de familie pe aceeaşi reţea de telefonie mobilă nu are aceeaşi problemă, e foarte important să sesizaţi operatorul de telefonie mobilă şi să monitorizaţi toate conturile unde aveţi numărul de telefon ca al doilea factor de identificare. 

Procurorii DIICOT au identificat 4 bărbaţi în acest caz. Trei sunt deja în spatele gratiilor. Poate şi din cauza lor, băncile au impus începând din acest an reguli mai stricte. Pe lângă numărul de telefon, se cere şi o parolă pe care doar clientul o cunoaşte sau autentificare prin amprentă sau recunoaştere facială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Conturile unor artiști români, golite de hoţi prin metoda clonării numărului de telefon