Cum s-a produs accidentul din Suceava, cu 6 mașini, provocat de un tânăr care a avut o criză de epilepsie
Un şofer cu epilepsie a provocat un carambol într-o intersecţie din Suceava. Şase maşini oprite la semafor s-au izbit una de alta.
De Redactia Observator la 29.12.2017, 22:05Un şofer cu epilepsie a provocat un carambol într-o intersecţie din Suceava. Şase maşini oprite la semafor s-au izbit una de alta, după ce bărbatul a făcut o criză la volan şi a apăsat din greşeală acceleraţia. Toţi cei şase şoferi au ajuns la spital. Tânărul vinovat are 21 de ani şi şi-a obţinut permisul de conducere în Marea Britanie. Acum, poliţiştii verifică dacă era în evidenţele medicilor şi dacă avea sau nu dreptul să urce la volan.
Şase maşini au intrat una în alta, s-au răsucit pe asfalt şi au blocat traficul într-o intersecţie din centrul oraşului Suceava. Cinci autoturisme erau oprite la semafor, când, din spate, al şaselea le-a lovit în forţă. Şoferul suferise o criză de epilepsie şi, în timpul convulsiilor, ar fi apăsat, involuntar, acceleraţia.
"Eram a doua maşină la semafor. Cineva din spate ne-a lovit. L-a lovit pe cel din spatele meu, cel din spatele meu m-a lovit pe mine şi eu am lovit maşina din faţa mea." Toţi şoferii au fost răniţi şi au ajuns la spital.
Şoferul vinovat, un tânăr de 21 de ani, conducea un autoturism cu volan pe dreapta, înmatriculat în Marea Britanie, ţară în care şi-ar fi obţinut şi permisul auto. Poliţiştii verifică acum dacă, în România, bărbatul este în evidenţele medicilor cu această afecţiune.
Șoferul are acum dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. În cazul şoferilor, epilepsia nedeclarată şi netratată reprezintă un real pericol în trafic. Şi totuşi, de cele mai multe ori, fişa medicală pentru permis se obţine simplu, pe încredere: "Dacă suferiţi de boli cronice sau altfel de boli, trebuie să veniţi cu adeverinţă de la medicul de familie. Dacă nu, e în regulă, puteţi să completaţi aici o declaraţie pe propria răspundere."
Adela Ciobanu medic psihiatru: "Dacă ascunde, îşi asumă. Se merge printr-o declaraţie prin care persoana îşi asumă, în scris, că nu suferă de epilepsie. Deci practic semnează şi îşi asumă că este de bună credinţă şi că nu are un istoric de epilepsie."
În 2016, la Brăila, un şofer epileptic a ucis cinci oameni într-o staţie de autobuz. Era tot un tânăr care a făcut o criză la volan. În cazul lui, tragedia putea fi evitată. Bărbatul era în evidenţele medicilor cu această boală, dar niciun doctor nu a anunţat poliţia care putea să-i suspende la timp permisul auto. Şoferul din Brăila a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare şi a fost obligat de instanţă să le plătească familiilor victimelor daune de 780.000 de euro.