Atenţie la carnea de porc pe care o cumpăraţi înainte de Sărbători. Unii comercianţi nu au aviz sanitar pentru ea
Când porcul este ieftin, nu mai contează dacă a fost şi sănătos. Unii comercianţi ar pune la vânzare carne fără acte, dacă marfa este un chilipir.
De Redactia Observator la 12.12.2017, 20:44Când porcul este ieftin, nu mai contează dacă a fost şi sănătos. Unii comercianţi ar pune la vânzare carne fără acte, dacă marfa este un chilipir. La cinci lei pentru un kilogram de carne, pe nimeni nu mai interesează factura, provenienţă mărfii, sau avizul sanitar. Deşi costă doar câţiva lei un buletin de analize la un medic veterinar. Echipa Observator a testat, astăzi, lăcomia comercianţilor de carne. Urmăriţi un reportaj filmat cu o cameră ascunsă.
- Vreau să vând.
- Aoleu! Câţi ai?
- Am vreo doi porci de ţară. La preţ bun!
- Mi-i aduci aici?
- Vi-i aduc aici.
- 5 lei, dacă vrei. Şi poţi să-i laşi întregi, dacă vrei!
Preţul mic şi promisiunea livrării la uşa magazinului îi stârnesc interesul vânzătoarei. În piaţă, carcasa de porc se vinde cu preţuri cuprinse între 10 şi 14 lei pe kilogram. În experimentul reporterului Observator, ni se oferă cu 50% mai puţin. Nu suntem întrebaţi nici de factură, şi mai important, nici de analizele cărnii.
- Să nu fie bolnavi, să îmbolnăvesc lumea.
- Nu sunt bolnavi, sunt crescuţi la ţară...
Sunt singurele garanţii de care are nevoie femeia. Un alt comerciant ar fi dispus să plătească şi puţin mai mult, doar să-i aducem mai repede carnea.
- 7 lei?
- 7 lei dacă vi-l aduc tăiat, carcasă.
- Adu-mi şi mie cât ai tu, acolo.
- Doi am.
- Doi!
- Să ne-aduci organele, cu ficat, cu tot!
În mod normal, ambii comercianţi ar fi trebuit să ne întrebe de avizul veterinar, care atestă că porcul poate fi consumat de om. Andrei Căloiu, medic veterinar: "Testul pentru trichineloză trebuie făcut din musculatura intercostală, adică două coaste, cel puţin. De obicei, durează undeva la o jumătate de oră. Toată carnea care intră în cosnumul uman este analizată din punct de vedere sanitar - veterinar."
Iar pentru carnea provenită de la abatoare, regulile sunt şi mai stricte: "Există un certificat sanitar-veterinar care însoţeşte această carne până la destinaţia finală."
Însă, în mod uimitor, cumpărătorii nu pot verifica dacă bucăţile de carne pe care le cumpărăm provin de la un animal sănătos: "Nu este obligaţia comerciantului. Consumatorul poate să ceară comerciantului să dovedească că unitatea respectivă este autorizată sau înregistrată sanitar - veterinar."
Iar riscurile la care ne poate expune un comerciant necinstit sunt uriaşe: "Omul este infestat în 24, 48 de ore cu trichinela şi apar simptome febrile, greaţă, diaree, vărsături. Boala este fatală dacă nu este depistată la timp."
Un test pentru trichinela costă între 11 şi 25 de lei la laboratoarele veterinare de stat. În cazul în care un porc este infestat, proprietarul lui poate fi despăgubit. Cu condiţia ca animalul să fie identificat.