Zece oameni au fost ucişi de gripă, în ultimele zile. Spitalele iau măsuri speciale pentru prevenirea unei epidemii
Zece oameni au fost ucişi de gripă şi tot mai multe spitale iau măsuri speciale. Un bărbat de 40 de ani din Arad a murit aseară, după zece zile de luptă cu boala. Pentru a-i izola pe pacienţii sănătoşi de virusul care poate fi mortal, unele unităţi medicale impun carantină.
De Redactia Observator la 16.01.2019, 19:28Zece oameni au fost ucişi de gripă şi tot mai multe spitale iau măsuri speciale. Un bărbat de 40 de ani din Arad a murit aseară, după zece zile de luptă cu boala. Pentru a-i izola pe pacienţii sănătoşi de virusul care poate fi mortal, unele unităţi medicale impun carantină. Altele au restrictionat drastic accesul vizitatorilor. De exemplu, în Constanţa, evidenţa este ţinută cu ajutorul poliţiei, la uşa spitalului. Cu toate acestea, nu peste tot sunt respectate reguli de bază care pot salva vieţi.
Spitalul Judeţean Constanţa opreşte vizitatorii cu Poliţia Locală. Agenţii îi ajută pe medici să reducă la maximum riscul transmiterii virusului gripal în Unitatea Medicală.
Am interzis de ieri accesul pe secţia de nou născuţi, obstetrică ginecologie şi terapie intensivă şi am limitat accesul pe celelalte secţii - Bogdan Obada, director medical Spitalul Județean Constanța
Iar ordinele par să se respecte. Aproape toate spitalele din ţară au impus restricţii. Vizitele - acolo unde sunt permise - sunt mai scurte. Maximum 30 de minute, iar cei care îşi vizitează rudele trebuie să poarte halat, botoşi şi mască. Toate de unică folosinţă. Doar că nu toată lumea a înţeles cum trebuie folosite.
În ciuda restricţiilor impuse celor care vin din afara unităţilor medicale, o bunică ne dezvăluie că în secţia de Neonatologie a unui spital de copii din Bucureşti asistentele nu respectă nicio regulă.
Aseară, un bărbat de 40 de ani, din Arad, a murit după zece zile de la internare. Diagnostic: gripă!
Aş dori să precizez că vaccinarea este cea mai sigură cale pentru a ne imuniza - Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Pentru categoriile cu risc mai sunt aproape 100 de mii de doze de vaccin antigripal în toată ţara. Nu vă puteţi vaccina dacă aţi fost deja diagnosticat cu gripă. Iar, în acest caz, trebuie să vă trataţi şi să nu expuneţi şi alte persoane.
Sfaturi pentru a evita răspândirea gripei
Dacă rămâneţi în casă, protejaţi-vă familia! Nu staţi în aceeaşi cameră cu copiii, nu-i pupaţi, nu-i atingeţi. Şi în cazul în care nu i-aţi vaccinat, faceţi asta. Încă se poate. Dacă este neapărat necesar să ieşiţi din casă, protejaţi-i pe ceilalţi.
În zonele aglomerate, pe stradă, în metrou sau în autobuz, purtaţi mască de protecţie pe faţă. Puneţi-vă în geantă sau în buzunarul hainei un spray cu spray dezinfectant şi utilizaţi-l de mai multe ori pe zi pentru a vă igieniza mâinile. Nu în ultimul rând, consumaţi multe fructe şi legume. Gripa nu trece cu antibiotic!
Numărul celor care au murit din cauza gripei, anul acesta, a ajuns la nouă.