Peisaj de basm, cu munţi de zăpadă, într-un colţ de Rai din România. "N-am mai văzut vreo zonă ca aici"
Vremea rea a fost motiv de bucurie în staţiunile montane. Dacă anul trecut a nins abia la sfârşit de decembrie, administratorii pârtiilor speră să inaugureze sezonul de schi peste două săptămâni. Zăpadă este deja şi tunurile sunt pregătite să producă şi mai multă dacă temperaturile vor scădea zilele următoare.
De Angela Bertea la 19.11.2023, 20:08"Deschizător de pârtie sunt!" Asta ar putea spune, în mai puţin de două săptămâni, şi turiştii care ajung la Cavnic, în Maramureş. Tunurile de zăpadă sunt pe poziţii, schiurile au fost lustruite şi 30 de monitori de schi s-au echipat pentru instructaj.
La munte a nins mai bine de o zi. Pârtiile, gata pentru săniuş
În zonă a nins mai bine de 24 de ore, iar zăpada pe pârtia Roata este din belşug pentru săniuş sau bulgăreală. "Am făcut om de zăpadă, m-am aruncat în zăpadă, am făcut înger de zăpadă, tot ce se poate aproape", povesteşte un băieţel. "Fain! Am mai văzut de Crăciun zăpadă", spune o fetiţă. "M-am simţit exact ca şi în copilărie. Feelingul e super!", mărturiseşte o tânără.
Administratorii pârtiilor așteaptă acum câteva zile cu temperaturi negative pentru a da tonul distracției şi pe schiuri. "Avem nevoie cam de 4-5 zile de -5 grade, ca să deschidem un kilometru de pârtie. Cât de curând se va întâmpla acest lucru", spune Oana Poenar, administrator pârtie.
- Cea mai vânată destinaţie din România pentru Revelion. Unde poţi petrece Anul Nou cu 400 de lei
- Ţara exotică unde plăteşti 1.000 de euro pentru un întreg sejur cu familia. Când poţi prinde cele mai bune oferte
- Destinaţia din România care a detronat celebrele staţiuni Innsbruck şi Chamonix. Oraşul este extrem de popular...
Cât costă o zi de schi la Cavnic
Deocamdată preţurile au îngheţat la nivelul anului trecut. Pentru o zi la schi pe pârtiile din Cavnic, amatorii sporturilor de iarnă vor plăti 150 de lei. În Mădăraş-Harghita, aceşti doi schiori şi-au luat echipamentul şi au ieşit să se distreze. Stratul pe pârtie a atins chiar şi 30 de centimetri. În Masivul Postăvarul din Braşov, pe trei pârtii, tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune.
1 Decembrie este data la care administatorii domeniilor schiabile se gândesc să dea startul noului sezon pe pârtie.
Cât de mare e stratul de zăpadă
Şi în Bucovina s-a depus un strat consistent de zăpadă. Sofia a împlinit şase ani chiar astăzi. Cea mai mare dorinţă a fost să se bucure de ninsoare. "Magia zăpezii ne face să ne simţim din nou copii, indiferent de vârstă şi ne provoacă la bulgăreală", spune Angela Bertea, reporter Observator.
"Nu ştiu dacă am mai văzut vreo zonă din România ca aici, e foarte bine!", adaugă o fată. Şi Muntele Mic, din Caraş-Severin, a fost acoperit de nea. Ninsoarea abundentă a creat un peisaj de basm, care abia aşteaptă vizitatori.