Antena Meniu Search
x

Video Ciclonul care aduce ninsori a lovit România. Vremea, schimbare radicală, cu frig şi zăpadă ca-n miezul iernii. Prognoza meteo pentru următoarele zile

Ciclonul care aduce ninsori a lovit sâmbătă România. Primul episod de iarnă veritabilă din acest sezon, cu zăpadă, a făcut prăpăd în majoritatea ţării. Mai multe drumuri din zonele montane au fost închise, iar accidentele s-au ţinut lanţ din cauza viscolului şi ninsorii. În Dobrogea, în schimb, furtuna Frederico a inundat străzile, iar porturile de la Marea Neagră au fost închise din cauza vântului puternic care a suflat cu peste 120 de kilometri pe oră. Codul portocaliu de vreme rea este în vigoare până mâine dimineaţă

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 18.11.2023, 19:22

Vezi și

Zăpadă şi vreme rea în România. Vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră în Bisoca, în judeţul Buzău. În imagini vedem o mașină care a rămas blocată pe șoseaua aflată la limită cu județul Vrancea. Buzăul este sub cod portocaliu de viscol care reduce vizibilitatea sub 50 de metri. Din acest motiv, autorităţile avertizează şoferii să nu circule în zonă dacă nu este necesar şi să fie echipaţi de iarnă. 

Meteo. Unde ninge în România

Ninsoarea a făcut şi primele victime, în Predeal, pe drumul spre Azuga. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, o maşină cu patru pasageri a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-o râpă. La faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenţie, care au fost nevoite să declare decesul unei femei. 

Şi în judeţul Iaşi, o maşină în care se aflau o mamă, fiica ei şi o altă femeie s-a răsturnat în şanţ. Vehiculul avea cauciucuri de vară pe care proprietarul nu le-a mai schimbat de 16 ani. 

Pe acelaşi subiect

Maşini blocate din cauza zăpezii

De azi-noapte, utilajele de deszăpezire curăţă la foc continuu drumurile naţionale din Suceava. Chiar şi aşa, ninsoarea viscolită a fost atât de puternică încât, în această dimineaţă, mai multe maşini au rămas blocate timp de câteva ore în Păltinoasa, la peste 1.100 de metri altitudine.

În judeţul Neamţ, peste 30 de echipaje ale poliţiei au dirijat circulaţia ca să nu se creeze ambuteiaje în trafic. În Timiş, drumul spre Muntele Mic a fost blocat de copacii care au căzut din cauza vântului puternic. Cablurile de electricitate au fost rupte, iar oamenii nu au mai avut curent. 

În acest timp, pe Autostrada Soarelui a plouat torenţial. În Tulcea, canalizarea nu a mai făcut faţă, iar străzile din oraş au fost inundate.

Ciclonul care aduce ninsori în ţară

În Constanţa, vântul puternic a dezlipit izolaţia de pe mansarda unui bloc şi a aruncat-o peste maşinile parcate în apropiere. Cel puţin 10 arbori au fost rupţi de rafale. Toate porturile de la Marea Neagră au fost închise de la prânz, în aşteptarea ciclonului Frederico. 

"Vântul va sufla la malul mării cu puterea unui uragan, care are la rafală chiar şi 100 de kilometri pe oră. Marea este foarte agitată, valurile au peste 7 metri înălţime la mal şi până la 12 metri în larg", spune Andreea Filip, reporter Observator.

Imagini cu valuri uriaşe din apropierea platformelor ne-au fost trimise şi de telespectatori pe Fii Observator

Furtuna Frederico vine din Franţa

Furtuna Frederico, una dintre cele mai puternice care ajunge în bazinul Mării Negre, vine din nordul Franţei. A făcut deja ravagii în Elveţia, iar în următoarele ore va afecta serios transportul naval și aerian din Bulgaria și Turcia.  

"Toate aceste fenomene sunt parte dintr-un ciclon care se formează în vestul Mării Negre. Este vorba de un ciclon extra tropical care, pe măsură ce traversează marea, o parte din masa încărcată cu vapori de apă aduce în jumătatea de est şi intensificări ale vântului", explică Meda Andrei, meteorolog ANM.

Avertizare meteo. Vremea în România

Până mâine la ora 10 dimineaţa este în vigoare un cod portocaliu de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului. Zone vizate sunt sudul Moldovei, estul Munteniei şi Dobrogea. În Bucureşti, noaptea aduce lapoviță și posibil ninsoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Ciclonul care aduce ninsori a lovit România. Vremea, schimbare radicală, cu frig şi zăpadă ca-n miezul iernii. Prognoza meteo pentru următoarele zile