Soluţie românească pentru turiştii care ar fi nevoiţi să facă frigul în pensiuni, cum recomandă UE. "Găsim ceva alternativ"
Sărbători de iarnă la rece. Este oferta de vacanţă de iarna aceasta, dacă proprietarii de pensiuni vor ţine cont de recomandările Uniunii Europene şi "vor îngheţa" centralele la 19 grade Celsius pentru a face economie. În Maramureş, gazdele caută deja soluţii originale pentru a păstra o temperatură plăcută în camere. Iar în ultimă instanţă, vor apela la remedii tradiţionale în lupta cu frigul: pălinca şi distracţie pe pită.
De Simona Vasiac la 17.11.2022, 20:13"Temperatura de la noi din cameră este dată pe minim, cât nu avem cazaţi. Când avem cazaţi, dăm drumul la calorifer la temperatură mai mare", arată un proprietar de pensiune. În curând, centralele ar trebui să încremenească la 19 grade Celsius, pentru a se alinia reglementărilor Uniunii Europene. Dar asta nu descurajează nici turiştii care au făcut deja rezervări pentru 1 Decembrie, Crăciun sau Revelion, nici administratorii de pensiuni.
Soluţii ca turiştii să nu îngheţe de frig în pensiuni
Întrebată ce se întâmplă dacă trebuie să ţină cont de aceste recomandări şi cum se descurcă la 19 grade în pensiune, Viorica Hotea, administrator, răspunde: "Maramureşenii au găsit întotdeauna un remediu şi o soluţie la orice problemă. O să găsim şi noi, o să suplimentăm cu gradele din horinca de Maramureş".
Magda este din Bucureşti şi va petrece sărbătorile de iarnă în inima Maramureşului. Perspectiva unei vacanţe la rece nu-i dă fiori. "Cele 19 grade impuse de Uniunea Europeană nu cred că o să ne avantajeze, dar sperăm să reglăm temperatura în camere sau să găsim ceva alternativ, o pălincuţă, o şunculiţă, ceva să ne încălzim", mărturiseşte Magda Georgescu, turistă.
- Conceptul "tiny house" este din ce în ce mai popular şi în România. Cât costă o astfel de căsuţă dichisită...
- Facturile la energie din 2023 vin cu o mare schimbare. Ce se întâmplă dacă nu trimitem indexul în fiecare lună
- Vacanţele de sărbători la munte, mai scumpe în acest an. Care e gradul de ocupare al hotelurilor şi pensiunilor
Într-o altă pensiune, proprietarul a devenit inventiv pentru ca turiştii să nu simtă niciun disconfort. A izolat termic casele vechi de sute de ani. "Avem, cum se pune la toate acoperişurile, o folie anticondens. La mansardă, am folosit strat de termoizolaţie de 10 centimetri. Am optat pentru un sistem de încălzire cu pompe de căldură şi în jos este încălzire în pardoseală, iar aici, la etaj, avem ventilo-convectoare", explică Marius Ceterchi, administrator pensiune.
Temperatura n-ar trebui să depăşească 19 grade
Dacă în vacanţa de 1 Decembrie nu va fi foarte frig, altele vor fi calculele când afară vor fi geruri de -20 de grade. "Eu nu aş merge pe recomandarea unei cifre. Fiecare persoană şi fiecare familie este liberă să-şi aleagă temperatura la care se simte cel mai bine. Sunt obişnuiţi să aibă 23 de grade, n-am să le spun să nu umble la termostat. Facem cum sunt oamenii obişnuiţi şi cum se simt oamenii confortabil", spune Marius Ceterchi, proprietar pensiune.
Mai multe țări europene au decis pentru această iarnă ca temperatura din case și birouri să nu crească mai mult de 19 grade Celsius din cauza crizei energiei.