Antena Meniu Search
x

Video Facturile la energie din 2023 vin cu o mare schimbare. Ce se întâmplă dacă nu trimitem indexul în fiecare lună

Se face lumină în facturile la electricitate! De la anul vom plăti cât consumăm, cu singura condiţie să trimitem furnizorului indexul în fiecare lună. Specialiştii în energie avertizează că ar putea apărea, însă, şi note de plată uriaşe.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 17.11.2022, 19:27

Vezi și

Toţi românii au plătit în acest an facturi la energie electrică în funcţie de consumul mediu din 2021. De anul viitor, însă, regulile se schimbă. "Din ianuarie 2023 va trebui ca, în fiecare lună, să citim contorul de energie electrică şi să transmitem indexul către furnizor. În cazul în care nu facem acest lucru, se va lua în calcul consumul stabilit în convenţia încheiată cu furnizorul", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Facturi energie 2023. Ce trebuie să facă românii

Fiecare client ar trebui să aibă stabilită o astfel de convenţie de consum, în momentul în care încheie contractul cu furnizorul de energie. Iar convenţia să fie cât mai apropiată de consumul real. "Convenţia de consum este parte din contract. Este stabilită de consumator. El este cel care completează pe ultimele 12 luni. Dacă vine de la un alt furnizor şi nu vorbim de un loc de consum nou, se poate raporta la indexul pe care l-am transmis anterior", a explicat Cristina Păun, specialist energie.

Noul mod de calcul care ar urma să se aplice de anul viitor ar trebui să facă facturile mai clare, după o perioadă de confuzii. "Consumatorul ştie foarte clar ce va avea de plătit în fiecare lună, în baza citirilor pe care le va transmite. Este o modalitate prin care ţinem consumurile sub control", a precizat George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei.

Pe acelaşi subiect

"Se poate întâmpla ca două luni la rând, un consumator, în funcţie de consumul curent, să fie într-o categorie şi să primească, de exemplu, 68 de bani. Şi în a treia lună, după se citeşte contorul, să fie refacturat", a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE.

Sute de mii de români s-ar putea trezi cu facturi uriaşe

Acum, mai puţin de jumătate dintre clienţii companiilor de electricitate trimit în fiecare lună indexul care arată consumul. Noile reguli pentru facturare apar într-un amendament proaspăt depus la Parlament. Dacă se va aplica, în februarie anul viitor, sute de mii de români s-ar putea trezi cu facturi uriaşe, în urma regularizării, pentru că au consumat mai mult decât în 2021, dar au plătit mai puţin.

"Dacă este vorba de o regularizare şi dacă consumatorii nu s-au încadrat în tranşele de consum, regularizarea poate fi şi pozitivă şi negativă", mai spune George Niculescu, secretar de stat Ministerul Energiei. Pentru a susţine schema de compensare, statul a plătit până acum 6,2 miliarde de lei către furnizorii de energie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Facturile la energie din 2023 vin cu o mare schimbare. Ce se întâmplă dacă nu trimitem indexul în fiecare lună