Un an de pandemie: În martie 2020 făceam previziuni și scenarii. Câte s-au adeverit după 12 luni de criză sanitară
În primăvara anului trecut, făceam un exerciţiu de imaginaţie. Întrebam experţi în sănătate, finanţe, turism şi nu numai, cum va arăta România peste 12 luni. Erau scenarii pesimiste, însă nu toate s-au adeverit. Aşa cum nici toate speranţele nu s-au împlinit. Iată ce cred ei acum, privind în urmă.
De Mădălina Iacob la 26.03.2021, 23:28- "Un an de pandemie", un demers jurnalistic marca Observator
În primăvara anului trecut, făceam un exerciţiu de imaginaţie. Întrebam experţi în sănătate, finanţe, turism şi nu numai, cum va arăta România peste 12 luni. Erau scenarii pesimiste, însă nu toate s-au adeverit. Aşa cum nici toate speranţele nu s-au împlinit. Iată ce cred ei acum, privind în urmă.
2020 este anul în care lumea s-a oprit pentru o primăvară. Anul în care pământul ne-a fugit tuturor de sub picioare. Un test de solidaritate, de răbdare și de izolare. Ne întrebăm în fiecare zi când ne vom întoarce la normal. Să fie o lună, un anotimp sau chiar un an? La un an distanţă, ne-am întors în acelaşi loc, ca să vedem cum stăm.
Am greşit sau ştiam ce ne va aştepta?
Reporter: Buna ziua, domnule doctor. Hai să vedem ce spuneaţi anul trecut că se va întâmpla. Cum se va schimba viaţa noastră peste fix un an? Ne vom fi schimbat?
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Vom trăi cu acest virus. Din păcate, lumea s-a schimbat pentru totdeauna. Nu putem să-l trimitem de unde a venit, nu putem să băgăm iepurele înapoi în pălărie. Viaţa se îndreaptă către normal, dar un nou normal...
Reporter: Cum e?
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Se spune despre oameni în general că prima oară când fac o greşeală sunt naivi, a doua oară sunt inepţi. Vreau să cred că eram naivi... Nu cred că cineva, eu, oricine, în 2020 martie, avea în minte anvergura de a putea plonja într-un an să spună: vom fi trecut de două milioane şi jumătate de decese per glob, România va fi trecut de 20.000 de decese în intervalul acesta de timp...
Reporter: Încă mai cred că lucrurile se vor îmbunătăţi. Şi spun acest lucru într-un moment în care iar e greu pentru România. Suntem evident într-un al treilea val..
Reporter: Asta e ce spuneaţi anul trecut! Atâtea minţi atât de ascuţite o să ne aducă vestea cea bună, că vom avea un vaccin. A trecut un an. Cum vi se pare că arată acum anul acesta?
dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog: Cred în această vaccinare, cred că nu vor mai muri atât de mulţi oameni. Eu cred că oamenii vor învinge!
Sociolog: "Iată că totuși un virus a clătinat o lume întreagă"
Bogdan Teodorescu, sociolog: Nu cred că noi asistăm acum la un sfârşit al civilizaţiei umane sau la un sfârşit al lumii în care trăim. E doar un hop pe care îl vom depăşi.
Bogdan Teodorescu, sociolog: Sunt lucruri pe care nu le-am intuit cât de rău o să arate. Cred că niciunul dintre noi nu a intuit că această pandemie va dura cât durează și încă nu se termină. Potențialul nostru este foarte mare, dar iată că totuși un virus a clătinat o lume întreagă.
Valentina Saygo, secretar de stat: S-au întâmplat și lucruri bune în această perioadă. Am început să ne bucurăm de lucruri simple și aproape de noi. A cam dispărut dosarul cu șină. A fost înlocuit de emailuri. Ne-a schimbat această pandemie, este la ordinea zilei să lucrezi de acasă, în telemuncă, chiar dacă atunci a părut ceva îngrozitor.
Reporter: Exact acum un an mi-ai zis aşa: 70% vor supravieţui dintre companii... vor supravieţi, o parte din ele vor înflori, dar pentru 30% din businessuri putem să cântăm încă de pe acum Veşnica Pomenire.
Valentina Saygo, secretar de stat: Să știi că nu am avut dreptate. Firmele intrate în insolvență sunt mult mai puține decât m-am așteptat.
Reporter: Hai să vezi ce-mi spuneai anul trecut despre cum va fi anul acesta. Vom redescoperi călătoriile la munte cu cortul, probabil că oamenii nu se vor mai înghesui la all-inclusive, probabil că se vor rezerva mai multe apartamente în regim hotelier, grupuri mai mici... Aşa e?
Răzvan Pascu, expert în turism: Aşa am crezut iniţial, că noul trend va presupune că oamenii vor începe să caute destinaţii izolate. S-a călătorit mult mai mult decât credeam că se va călători. Am fost mult mai pesimist acum un an decât ar fi trebuit să fiu. Chiar şi la noi pe litoral îmi amintesc, mă uitam la televizor şi nu-mi venea să cred, în august şezlong lângă şezlong, om lângă om. Oamenii au continuat să călătorească şi îşi doresc în continuare să călătorească.
La ce să ne așteptăm în viitorul apropiat?
După un an de pandemie, începe încă unul de încercări. Putem spera că măcar în martie 2022 ne vom întoarce la normalitate? Iată ce cred specialiştii.
Reporter: Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie, cum va arăta România în 2022, pe vremea aceasta? La 2 ani de la debutul pandemiei? Va fi încheiată?
Raed Arafat, secretar de stat: Eu sper să arate normal, cum ne-am obişnuit înainte. Cu oamenii vaccinaţi, cu pandemia spre final sau finalizată, cu impactul ei finalizat. Eu sper acest lucru.
Reporter: Fără mască..
Raed Arafat, secretar de stat: Depinde de noi acest lucru.
Bogdan Teodorescu, sociolog: Mă întrebați cum va arăta 2022? Totul este extrem de volatil. Dacă ar fi să vorbesc despre ce mă tem eu foarte tare, mă tem de ipoteza în care statele pierd din mână teritoriile. Pierd din mână controlul asupra populației.
dr. Doina Azoicăi, medic epidemiolog: Oamenii vor învinge.
Prudenţa şi răbdarea. Sunt două lucruri pe care primul an al pandemiei ne-a obligat să le învăţăm. Avem nevoie şi de solidaritate, pentru că marile lupte se câştigă împreună. S-a încheiat doar un an de pandemie, nu şi războiul pe care-l ducem împotriva cororonavirusului.