Video Virgil Popescu, fost ministru al Economiei: Oportunitatea acestei pandemii a fost o digitalizare forțată
Virgil Popescu, fostul ministru al Economiei, a vorbit într-un interviu, în exclusivitate pentru Observator, despre achizițiile făcute la începutul pandemiei, despre cum au fost afectate IMM-urile în ultimul an, dar și cum a trăit boala pe pielea sa.
- Fostul ministru a vorbit despre cum va arăta economic anul 2021 și ce oportunități a adus pandemia
- Virgil Popescu a explicat care sunt greşelile pe care le-a făcut România în această pandemie
Virgil Popescu spune că pandemia ne-a prins complet nepregătiți și am intrat într-o criză sanitară fără industrii strategice. Fostul ministru a povestit cum au început să fie făcute achizițiile, după ce în primă fază ajutorul a venit din donații, prin Crucea Roșie.
„Dacă ne uităm în trecut, vedem că am fost surprinşi nepregătiţi complet de această pandemie. Şi cred că toată lumea a fost. Nu erau stocuri de nimic, nu erau stocuri de echipamente, nu aveam! Nu aveam nimic ca să ne apărăm în faţa acestei pandemii. Cred că era într-o sâmbătă când am discutat cu premierul, să vedem ce facem, cum găsim soluţiile ca să aducem nişte aparate Real Time PCR. Iar primele au fost aduse de către Crucea Roşie, prin donațiile unor companii din domeniul energiei. A fost o solidaritate a companiilor din energie, fie deținute cu capital majoritar de stat, fie private și ne-am unit toți și am adus primele zece aparate PCR.
Ulterior, lucrurile au început să intre în normal. Dacă vă aduceti aminte se discuta la data respectivă de prețul foarte mare al spirtului. Nu erau biocide și discutam pe la televiziuni de prețul spirtului că era preț speculativ. Toate astea se întâmplau și datorită legislației care era la data respectivă pentru că acreditarea unor companii care să producă biocide trebuia făcută de ANMDN și nu existau laboratoare în România acreditate care să poată facă. Producția de biocide nu era greu de făcut. Atunci au venit cei de la Farmec Cluj, dacă îmi aduc bine aminte, au solicitat și cei de la Antibiotice Iași și mai multe firme private și am găsit o soluție pe care i-am prezentat-o premierului.
Iar Ministerul Apărării, prin Institutul Cantacuzino a fost autorizat prin OUG pe perioada stării de urgență și ulterior pe perioada stării de alertă să acrediteze aceste biocide. Astăzi, dacă ne uităm în urmă, pare așa ciudat să nu avem producție de biocide în România, pentru că problema s-a reglat, ba din contră există stocuri și știu producători care au probleme cu vânzarea. Există foarte multe biocide pe piață.
Dar la data respectivă dacă nu luam acele decizii, cu ajutorul ministrului Ciucă, să facem aceste acreditări în piață, cred că altele erau problemele la data respectivă și o altă turnură tragică a lucrurilor, fără biocide în spitale și fără acel banal lichid de spălat, de curățat, de dezinfectat mâinile.
La fel s-a pus și problema măștilor. Tot Ministerul Apărării a fost cel care a acreditat măștile. La fel și combinezoanele. Practic, toate materialele sanitare am reușit să le acredităm în România, să avem institute de acreditare în România, modificând legislația foarte repede. Și să putem trece, să gestionăm... că n-a trecut încă, acceastă pandemie”,a declarat Virgil Popescu.
Prinși într-o criză sanitară fără industrii strategice
„Da. Într-o criză sanitară fără industrie strategică, într-un lockdown cam în toată lumea, în toată zona și fără posibilități de a aduce din alte părți, de a reuși să faci rapid importuri să satisfaci necesitățile. Exista doar calea aeriană, dacă ne aducem aminte, o cale aeriană care ducea lipsă de avioane. Îmi aduc aminte cum încercam să discutăm să vină cât mai repede testele de prin Coreea de Sud. Armata a pus la dispoziție avioanele armatei, am beneficiat și de sprijinul avioanelor NATO.
Merită să scriem o carte. Cum am gestionat acea situație de criză, cum am reușit să trecem prin momentele alea foarte grele, cu bine, zic eu. Tare aş vrea să ştiu exact - şi să ştim şi noi toţi - cum a apărut acest virus”, a mai spus fostul ministru.
Lockdown-ul, soluția salvatoare la începutul pandemiei
Virgil Popescu spune că lockdownul din starea de urgență a făcut mai mult bine decât rău României și că firmele afectate au primit ulterior ajutor pentru a supraviețui acestei perioade grele. În opinia sa, Guvernul a gestionat situația cu pierderi minime din punct de vedere economic.
„Cred că a fost necesar acel lockdown. A fost necesară acea resetare, aducere la zero a situaţiei și încercarea de gestionare a unui virus la prima vedere, cu acel lockdown. Nu cred că aveam altă soluţie la acel moment. Au fost anumite activităţi care au mai rămas închise. La un moment dat au fost mallurile închise, sălile de spectacole, locurile joacă pentru copii, cinematografele...
Faptul că România nu a avut o spirală foarte mare a îmbolnăvirilor cred că s-a datorat şi măsurilor pe care Guvernul le-a luat. Dure, la început, şi apoi ridicând treptat restricţiile.
N-a fost uşor pentru cei din industria HoReCa, din Turism. Turismul este foarte sensibil la aşa ceva.
Un turist nu pleacă în vacanţă dacă nu se simte în siguranţă. Şi până nu se va simţi în siguranţă, nu se va duce în vacanţă. Iar turismul a resimţit din plin efectele acestei pandemii, efectele lockdownului şi le resimte şi în continuare, chiar dacă nu mai suntem în lockdown.
Se zicea că o să avem o scădere economică abruptă, o să fie foarte rău pentru România. Da, avem o scădere economică, la sfârşitul anului, de parcă -3,9%. S-a încheiat anul 2020, nu am avut recesiune, nici recesiune tehnică, nu au fost două trimestre consecutive pe pierdere. Cred că Guvernul Orban a gestionat acea criză, și din punct de vedere economic, cu pierderi minime”, a declarat Virgil Popescu.
Ce măsuri a luat guvernul
În anul 2019 s-au închis mai multe firme decât în anul 2020. Cam la jumătate. Cam cu 50% mai multe în 2019 față de 2020. Cred că antreprenorii care au rămas pe piaţă în 2020, IMM-urile, au reuşit să se adapteze mai repede, să reziste la această pandemie.
În 2019 nu cred că exista o companie care să vină să-ţi aducă acasă cumpărăturile de la supermarketuri. Astăzi pare o chestie care în oraşele mari e deja obişnuinţă. Sunt companii care s-au adaptat şi au reuşit să treacă această pandemie. Sunt şi companii care nu s-au adaptat şi răsuflă din greu şi pentru acelea a fost nevoie de ajutor de stat, pentru că trebuie ajutate.
Să nu uităm cele trei măsuri: 1,5 miliarde de euro, ajutorul de stat pentru Horeca, care se va lansa acum... Deci, au existat măsuri de sprijin. Spitalele au fost sprijinite cu bani din fonduri europene pentru materialele sanitare.
Să nu uităm că a fost subvenţionat şomajul tehnic, 75% au fost trimiși cu bani de la stat, ulterior au fost recuperaţi din fondurile europene. Asta a fost o altă metodă de protecţie a companiilor, de a prelua de către stat în grijă salariaţii. Şi după ce acel lockdown s-a terminat, oamenii au putut să se întoarcă la locul de muncă.
Eu cred că 50%, să nu exagerăm cu două treimi, cred că 50% din IMM-uri au fost afectate. Au fost afectate şi sunt în continuare afectate si au nevoie de sprijin din partea Guvernului. Da, au fost afectate. Şi au fost mai puţine companii noi înregistrate în 2020 faţă de 2019. Un lucru absolut normal. Nu te mai gândeşti în pandemie să-ţi faci o firmă. Amâni acest lucru.
Ce decizii ar lua diferit
„Mi-e greu să vă răspund la această întrebare. Sigur că poate trebuia să ne grăbim şi să acordăm mult mai repede ajutoarele de stat. Dar totul depinde şi de aprobarea Comisiei, când vorbim de fonduri europene, depinde și de România, care nu are un buget foarte mare şi nu are rezerve bugetare ca să acopere rapid din bugetul de stat. E o birocraţie şi românească, şi o birocraţie europeană.
Bugetul celor 3 măsuri de sprijin pentru IMM-uri este de 1,5 miliarde euro. A mai fost un buget de 100 de milioane de euro pt IMM-uri in domeniul Horeca, pentru a-şi reduce costurile cu energia electrică, şi vorbim de acele panouri solare.
Guvernul a gestionat pandemia mai bine ca alte state. Nu cred că se gândea cineva că putem încheia cu creştere economică în pandemie”.
Ce am învăţat?
„Cred că toată Europa a învăţat că dependenţa faţă de importul din afara spaţiului european poate crea probleme foarte mari. Îmi doresc să avem în România producţie de echipamente medicale.
Cred că n-ar mai fi suportat economia un al doilea şoc. Cum a fost şocul de lockdown. Parlamentul de atunci nu prea dorea stare de urgenţă, spunea că e o prostie această pandemie. Nu putem uita nici acele lucruri. Ce puneau cei de la PSD, de ce să purtăm mască, de ce stare de urgenţă, de ce trebuie să ne închidem. Toţi, la acea vreme trebuia să tragem la aceeaşi căruţă.
Cred că toți la acea vreme trebuia să tragem în aceeași direcție și îmi pare rău că nu au fost toți în aceeași direcție, iar starea de alertă a fost o oportunitate pe care am găsit-o tocmai datorită acestor probleme cu Parlamentul de la acea vreme. Ea se putea institui prin Hotărâre de Guvern și, dacă îmi aduc bine aminte, au încercat să modifice în Parlament Hotărârea de Guvern (în mod) anticonstituțional și Curtea Constituțională ne-a dat dreptate, iar starea de alertă a venit să preia locul stării de urgență. Mai normal aș putea spune. Iar în starea de alertă se puteau impune anumite restricții parțiale și asta cred că a salvat economia.
Eu nu cred ca se pune problema unui lockdown şi cred că toată lumea, toţi cei din Guvern şi preşedintele, s-au exprimat foarte clar, nu vorbim de niciun lockdown în acest moment. Avem acest instrument prin starea de alertă prin care putem gestiona pandemia”.
Cum a trecut Virgil Popescu prin boală și ce mesaj are cu privire la vaccinare
„Da, din păcate am luat acest virus. M-am apărat cât am putut să mă apăr, la un moment dat am fost şi eu bolnav, am trecut prin această boală. Eu zic că am avut noroc, am trecut relativ uşor. Primele două zile au fost mai grele, după care nu am mai avut..., nu am mai avut probleme. M-am şi vaccinat, recomand tuturor să se vaccineze. Eu cred că dacă mulţi dintre români se vaccinează vom scăpa de această pandemie mult mai repede.
Și cred că trebuie să lăsăm la o parte orice lucru pe care îl citim pe internet, pe Facebook care spune că de ce să ne vaccinăm, că nu e bine să ne vaccinăm. Și vreau să dau exemplul personal: sunt născut în 1968, al Decretului din 68, şi pe vremea aceea se făceau foarte multe vaccinuri, le-am făcut pe toate şi uitaţi-mă că am ajuns la vârsta de 52 de ani, nu am avut boli.
Eu cred că dacă un stat şi mai multe state aprobă un vaccin şi autorităţile competente ale acelor state aprobă acel vaccin, acel vaccin este sigur”.
Bianca Iacob, reporter Observator: Cum vedeaţi anul trecut că vom fi în martie 2021 şi cum credeţi că va arăta martie 2022? Vom reveni la normal cândva?
Virgil Popescu, fost ministru: Eu sper că vom reveni la normal pe măsură ce cât mai mult din populaţia ţării se va vaccina. Şi sper să fim în normalitate în martie 2022. În martie anul trecut nu mă gândeam că în martie 2021 vom avea vaccin. Să ne gândim foarte bine că a fost un vaccin, şi avem mai multe tipuri de vaccin în momentul de faţă, făcut foarte repede şi asta trebuie să le mulţumim celor care sunt în cercetare medicală şi au scos acest vaccin. Faptul că a apărut ne-a dat speranţă şi ne dă speranţă să trecem mai departe peste această pandemie şi sunt convins că vom învinge această pandemie.
Care sunt greşelile pe care le-a făcut România în această pandemie?
„Sunt greşeli, evident, care s-au făcut...greşeli... V-am zis, cred că dacă reuşeam să injectăm ajutoarele către companii mai repede, cred că toate companiile erau mai pe picioarele lor acum. Nu aveau atât de mult de suferit.
Mi-e greu să cuantific, să iau la mână fiecare greşeală. Sunt convins că toţi am făcut greşeli în această pandemie, care ne-a prins, repet, pe nepregătite pe absolut toţi şi a fost o chestie nouă cu care nu ne-am mai întâlnit”, a declarat Virgil Popescu.
Fostul ministru răspunde unei întrebări pe Fii Observator
Un cititor Observatornews.ro, care lucrează în industria de evenimente, a vrut să știe de la fostul ministru „De ce într-un an de zile de când suntem opriţi, nu am putut activa, nu avem parte de susţinerea Guvernului absolut deloc? De ce nu există un set de măsuri clare, ferme pe care noi ca antreprenori să ne putem baza?”.
Virgil Popescu, fost ministru: Au fost închise, dar pe măsura 1,2 şi 3 sunt eligibili organizatorii de evenimente, în special în măsura 2 sunt eligibili. Ei erau printre activităţile eligibile, nu sunt multe activităţi eligibile pe măsura 2, dar organizatorii pe măsura 2 erau eligibili.
Puteam să facem să ajungă mai repede banii la companii. Salariaţii celor din industria organizatorilor de evenimente au putut beneficia de 75% şomaj tehnic subvenţionat de la bugetul de stat.
E greu să spui că poţi salva industria de evenimente, care necesită ca oamenii să se strângă. Să ne ducem să ne distrăm într-o pandemie, în stare de urgenţă sau stare de alertă. Nu cred că poţi să funcţionezi ca industrie de evenimente într-o perioadă de pandemie.
Sau beneficiezi de ajutor de stat şi îşi menţii salariaţii într-un şomaj tehnic ca să îi ai la dispoziţie în momentul în care se termină pandemia, ori cauţi să faci altceva.
Cum va arăta economic anul 2021 și ce oportunități a adus pandemia
„Cred că vom avea creştere economică. Cred că anul acesta vom avea creştere economică. Nu cred că va fi o creştere economică mare, dar cred că vom avea o creştere. Luând în calcul și ajutoarele de stat. Evident, ajutoarele de stat ajută firmele, firmele la rândul lor merg, plătesc taxe, impozite creează plus valoare şi eu cred că ţintele din buget vor fi atinse.
Cred că oportunitatea, dacă putem spune așa, acestei pandemii a fost o digitalizare forţată atât a mediului de afaceri cât şi a autorităţilor publice locale, cât şi centrale.
Nu cred că în 2019 se gândea cineva la şedinţe de Guvern online şi uite că s-a putut. Şi am făcut mult timp şedinte online şi mai facem şi acum. Parlamentul a funcţionat în online, funcţionează şi acum cu vot în online. Mediul de afaceri românesc, imm-urile s-au obişnuit cu şedinţe, întâlniri virtuale în mediul online. Se fac conferinţe în mediul online.
E-commerce-ul a crescut foarte mult, cred că cei din comerţul online au câştigat foarte mult în această pandemie. Am văzut acum câteva zile o situaţie în care, practic, a explodat comerţul online în pandemie, de 4-5 ori comenzile în mediul online.
Partea de digitalizare cred că în Romania a luat un nou avânt, iar domeniul IT parcă este un domeniu care nu este afectat de pandemie, acolo sunt foarte multe locuri de muncă, se caută în continuare IT-işti şi cred că aici în România poate să exploateze această nişă.
Dacă tragem linie cele mai afectate au fost domeniile horeca, turismul şi transportul, şi industria auto a avut de suferit în lockdown. Industria auto românească, producătorii români, practic, s-au închis şi din cauză că lucrau cu cei europeni, iar acolo a fost lockdown mult mai rapid. Sunt direct loviţi de pandemie, nimeni nu mai merge cu avionul când eşti în pandemie sau foarte puţini se duc să îşi petreacă vacanţa în pandemie. Nu te duci să stai în camera la hotel să nu te duci să mînânci sau stai cu masca pe plajă. Nu te simţi bine şi nu te duci dacă teoretic ai putea să te duci. Evenimente iar nu se pot organiza, jocuri sportive le-am dat drumul, dar fără spectatori. Cam greu să fiu jucător şi să nu auzi sunetul tribunei când joci. Sunt multe lucruri cu care a trebuit să ne obişnuim”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰