Febra NFT-urilor a ajuns şi în România
Peste 200 de milioane de dolari în doar o lună. Aceasta este suma pe care au cheltuit-o colecţionarii din întreaga lume pe mai multe opere de artă digitală. Totul se datorează unui nou termen apărut de curând în lumea virtuală - aşa numitul NFT. Un trend care a ajuns inclusiv în România.
De Liviu Redeleanu la 30.03.2021, 08:54- NFT-urile ar putea schimba relaţiile contractuale dintre oameni.
Am auzit cu toții despre criptomonede, ca Bitcoin sau Ethereum. Criptomonedele au fost făcute posibile de Blockchain, o tehnologie care fără îndoială se va dezvolta și mai mult în viitor. Nu foarte mulţi au auzit însă despre NFT, un nou termen izvorât din acest ecosistem şi care a făcut înconjurul internetului în ultima perioadă. Nici nu e de mirare. Când auzi că o lucrare de artă digitală s-a vândut la licitaţie cu suma record de 69 de milioane de dolari, devii brusc destul de interesat.
Artă pentru foarte mulţi bani, s-a mai vândut. Ce este diferit acum este că cel care a cumpărat lucrarea digitală, nu a primit în schimbul banilor un tablou, o sculptură sau măcar un print. A primit un token digital, numit NFT.
Artistul digital american Mike Winkelmann, cunoscut profesional ca Beeple, a reușit să dea lovitura pe piața NFT-urilor. Una dintre lucrările sale, un colaj digital din cinci mii de imagini, s-a vândut la licitație pentru suma record de 69 de milioane de dolari.
Al doilea cel mai scump NFT îi aparține tot lui Beeple. Lucrarea, numită Crossroad, care transmite un mesaj anti-Trump, s-a vândut pentru aproape 6,7 milioane de dolari.
O sumă similară a reușit să strângă și artista canadiană Grimes. Totul s-a întâmplat în doar 20 de minute, datorită colecției sale digitale numite Nimfa Războiului. Aproape 700 de exemplare au fost vândute.
Drept NFT s-a vândut și primul tweet al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter. Suma s-a ridicat la peste două milioane și jumătate de dolari, iar un clip de 16 secunde în care apare un schelet de urs din jeleu s-a vândut pentru nu mai puțin de un milion de dolari.
Celebrul meme Nyan Cat și-a găsit și el locul în febra NFT-urilor. GIF-ul cu pisica și curcubeul a strâns aproape 600 de mii de dolari.
NFT-urile ar putea schimba relaţiile contractuale dintre oameni
Aşadar, ce este mai exact acest NFT? Simplu spus, un token digital nefungibil. Așa cum Bitcoin este considerat alternativa digitala a banilor, NFT-urile sunt considerate alternativă digitală a ceea ce poate fi colecţionat.
Banii, de exemplu, sunt fungibili. Dacă schimb o bancnotă de 100 de lei în două de 50, tot 100 de lei am. Nefungibil înseamnă că nu poate fi înlocuit. Deci, ce are de fapt cumpărătorul unui NFT? Un drept de proprietate asupra lucrării digitale de artă, care îi dă dreptul să o deţină, să o expună, să o vândă, dar nu să o şi reproducă.
De exemplu, tabloul Mona Lisa pictat de Leonardo da Vinci, care este unic, poate fi vazut ca un NFT. Îl poţi fotografia, poţi cumpara un poster cu el, dar întotdeauna va exista un singur tablou original.
În schimb, fişierele digitale pot fi reproduse la infinit. Aşa că prin NFT-uri, arta digitală poate căpăta un certificat de proprietate care nu poate fi reprodus sau falsificat. Şi artiştii de la noi au văzut potenţialul acestei tehnologii şi şi-au propus să devină jucători în noua economie digitală.
Delia, artistă: M-am gândit că dacă tot a început nebunia asta cumva ar fi bină să fim printre primii care fac treaba asta. E foarte cute şi destul de vintage prezentat ca pachet şi are niste artwork-uri foarte drăguţe, nişte desene pe care le-am conceput. Pentru prima dată am stat şi am desenat. Dacă desenezi, daca eşti pe digital, daca eşti chiar şi pe ţinute şi pe styling, în orice zonă din asta de creativ e păcat să nu încerci.
Sunt multe voci care spun că NFT-urile sunt o bulă, că nu sunt sustenabile şi că sumele pe care s-au tranzacţionat sunt aberante. Practic, ele sunt mai degrabă o convenţie socială, o înţelegere între oameni. Au valoare atâta timp cât oamenii au încredere că valorează ceva. Poate că până la urmă NFT-urile, alături de criptomonede şi tehnologia blockchain, vor schimba modul în care percepem valoarea, banii, şi vor reseta în cele din urmă relaţiile contractuale dintre oameni.