Antena Meniu Search
x

Câte criptomonede există şi ce este Dogecoin, cea mai la modă monedă virtuală

Toată lumea ştie despre Bitcoin, cea mai celebră criptomonedă sau monedă virtuală, însă puţini ştiu că, la momentul actual, există mii de criptomonede pe piaţă, iar Dogecoin este cea mai la modă dintre monedele virtuale.

de Redactia Observator

la 05.02.2021, 14:25

Dogecoin are la bază un celebru meme
Dogecoin este o criptomonedă în creştere, după un anunţ făcut de Elon Musk - Profimedia
  • Dogecoin a fost lansată în 2013, de Jackson Palmer şi Billy Markus.
  • Specialiştii vorbesc de prezenţa a peste 4.000 de criptomonede pe piaţă.

Dogecoin a prins aripi după un mesaj postat de Elon Musk, şeful SpaceX şi Tesla, pe un celebru site de socializare.

Ce este Dogecoin, cea mai la modă criptomonedă

Valoarea Dogecoin a crescut cu 70%, după ce Elon Musk a spus despre aceasta că Dogecoin este criptomoneda oamenilor de rând. Însă, ca orice monedă virtuală, Dogecoin are şi ea un trecut tumultos. A fost lansată în 2013 de Jackson Palmer şi Billy Markus.

Dogecoin a fost a doua criptomonedă care a utilizat un algoritm scrypt de tip proof-of-work, după Litecoin, criptomoneda lansată în 2011 de Charlie Lee. De asemenea, trebuie precizat că Dogecoin are la bază celebrul meme Doge care presupune, în fapt, o imagine cu un câine din rasa japoneză Shiba Inu, rasă de câini de vânătoare.

Dogecoin nu prinde topul celor mai importante criptomonede

În ciuda avântului luat după anunţul făcut de Elon Musk, Dogecoin încă nu prinde topul celor mai importante criptomonede de pe piaţă. La momentul actual, campioana absolută rămâne Bitcoin. Bitcoin a fost prima criptomonedă lansată, în 2009, şi a devenit un adevărat trendsetter. Bitcoin este, practic, standardul la care se raportează celelalte criptomonede şi, încă, cea mai puternică monedă virtuală.

Însă, între Bitcoin şi Dogecoin mai stau şi alte monede virtuale puternice. Conform Investopedia, putem vorbi lejer despre Ethereum, a cărei valoare individuală este de circa 1.218 dolari, Litecoin, care are o valoare individuală de circa 154 de dolari, sau Monero, care are o valoare individuală de 158,37 de dolari.

Ethereum a fost lansată în 2015, de Vitalik Buterin, Litecoin, cum spuneam, a fost lansată în 2011, de Charlie Lee, iar Monero a fost lansată în 2014 de Monero Core Team.

Specialiştii vorbesc de mii de criptomonede prezente pe piaţă

Bitcoin, cea mai cunoscută şi puternică monedă virtuală din lume, a fost lansată în 2011 de Satoshi Nakamoto. Ar fi vorba, însă, despre un pseudonim în spatele căruia s-ar ascunde un grup de persoane care a lucrat timp de patru ani pentru a implementa celebra criptomonedă. În aproape 10 ani de la momentul respectiv, specialiştii susţin că pe piaţă au apărut peste 4.000 de criptomonede.

Putem vorbi aici inclusiv de Coinye, o criptomonedă lansată în 2014 şi utilizată de celebrul rapper Kanye West ca emblemă personală, Petro, o criptomonedă care ar fi fost lansată, în 2018, de reprezentanţi ai Guvernului din Venezuela, sau OneCoin, criptomonedă utilizată de Ruja Ignatova şi Stephen Greenwood pentru comiterea unor infracţiuni specifice.

Criptomonedele, monede virtuale sau tokeni care iau, practic, locul banilor, au diferite caracteristici care le diferenţiază între ele. Deşi aşa-numitele Altcoin sau Shitcoin, apărute după lansarea Bitcoin, pot prezenta anumite caracteristici mai bune şi au pretenţia că sunt criptomonede îmbunătăţite faţă de Bitcoin, trebuie precizat din start că diferenţa dintre Bitcoin şi criptomonedele apărute ulterior pe piaţă este dată de plusul de siguranţă pe care îl oferă circuitele în care este utilizat Bitcoinul. 

Însă, în ciuda plusului de forţă avut de Bitcoin, specialiştii susţin că domeniul criptomonedelor este într-o continuă expansiune, astfel că nu este exclus ca, într-un viitor cât mai apropiat, să apară o criptomonedă care să pună sub un mare semn de întrebare supremaţia Bitcoin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » Câte criptomonede există şi ce este Dogecoin, cea mai la modă monedă virtuală