Câte criptomonede există şi ce este Dogecoin, cea mai la modă monedă virtuală

De Redactia Observator.
Publicat: 05.02.2021, 14:20.
Actualizat: 05.02.2021, 14:25

Toată lumea ştie despre Bitcoin, cea mai celebră criptomonedă sau monedă virtuală, însă puţini ştiu că, la momentul actual, există mii de criptomonede pe piaţă, iar Dogecoin este cea mai la modă dintre monedele virtuale.

Dogecoin are la bază un celebru meme

Dogecoin este o criptomonedă în creştere, după un anunţ făcut de Elon Musk

Profimedia

Dogecoin a prins aripi după un mesaj postat de Elon Musk, şeful SpaceX şi Tesla, pe un celebru site de socializare.

Ce este Dogecoin, cea mai la modă criptomonedă

Valoarea Dogecoin a crescut cu 70%, după ce Elon Musk a spus despre aceasta că Dogecoin este criptomoneda oamenilor de rând. Însă, ca orice monedă virtuală, Dogecoin are şi ea un trecut tumultos. A fost lansată în 2013 de Jackson Palmer şi Billy Markus.

Dogecoin a fost a doua criptomonedă care a utilizat un algoritm scrypt de tip proof-of-work, după Litecoin, criptomoneda lansată în 2011 de Charlie Lee. De asemenea, trebuie precizat că Dogecoin are la bază celebrul meme Doge care presupune, în fapt, o imagine cu un câine din rasa japoneză Shiba Inu, rasă de câini de vânătoare.

Dogecoin nu prinde topul celor mai importante criptomonede

În ciuda avântului luat după anunţul făcut de Elon Musk, Dogecoin încă nu prinde topul celor mai importante criptomonede de pe piaţă. La momentul actual, campioana absolută rămâne Bitcoin. Bitcoin a fost prima criptomonedă lansată, în 2009, şi a devenit un adevărat trendsetter. Bitcoin este, practic, standardul la care se raportează celelalte criptomonede şi, încă, cea mai puternică monedă virtuală.

Însă, între Bitcoin şi Dogecoin mai stau şi alte monede virtuale puternice. Conform Investopedia, putem vorbi lejer despre Ethereum, a cărei valoare individuală este de circa 1.218 dolari, Litecoin, care are o valoare individuală de circa 154 de dolari, sau Monero, care are o valoare individuală de 158,37 de dolari.

Ethereum a fost lansată în 2015, de Vitalik Buterin, Litecoin, cum spuneam, a fost lansată în 2011, de Charlie Lee, iar Monero a fost lansată în 2014 de Monero Core Team.

Specialiştii vorbesc de mii de criptomonede prezente pe piaţă

Bitcoin, cea mai cunoscută şi puternică monedă virtuală din lume, a fost lansată în 2011 de Satoshi Nakamoto. Ar fi vorba, însă, despre un pseudonim în spatele căruia s-ar ascunde un grup de persoane care a lucrat timp de patru ani pentru a implementa celebra criptomonedă. În aproape 10 ani de la momentul respectiv, specialiştii susţin că pe piaţă au apărut peste 4.000 de criptomonede.

Putem vorbi aici inclusiv de Coinye, o criptomonedă lansată în 2014 şi utilizată de celebrul rapper Kanye West ca emblemă personală, Petro, o criptomonedă care ar fi fost lansată, în 2018, de reprezentanţi ai Guvernului din Venezuela, sau OneCoin, criptomonedă utilizată de Ruja Ignatova şi Stephen Greenwood pentru comiterea unor infracţiuni specifice.

Criptomonedele, monede virtuale sau tokeni care iau, practic, locul banilor, au diferite caracteristici care le diferenţiază între ele. Deşi aşa-numitele Altcoin sau Shitcoin, apărute după lansarea Bitcoin, pot prezenta anumite caracteristici mai bune şi au pretenţia că sunt criptomonede îmbunătăţite faţă de Bitcoin, trebuie precizat din start că diferenţa dintre Bitcoin şi criptomonedele apărute ulterior pe piaţă este dată de plusul de siguranţă pe care îl oferă circuitele în care este utilizat Bitcoinul.

Însă, în ciuda plusului de forţă avut de Bitcoin, specialiştii susţin că domeniul criptomonedelor este într-o continuă expansiune, astfel că nu este exclus ca, într-un viitor cât mai apropiat, să apară o criptomonedă care să pună sub un mare semn de întrebare supremaţia Bitcoin.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Fetița de 6 ani care a alunecat din telescaun, la Sinaia, a căzut aproape 8 metri în gol. Sistemul automat de siguranţă nu a funcționat
1
Social • pe 26.02 la 19:11

Clipe de coşmar astăzi pe pârtia Valea Soarelui din Sinaia. O fetiţă de 6 ani care se antrena împreună cu alţi colegi de la un club de schi a căzut din telescaun de la peste şapte metri. Deşi instalaţia de transport pe cablu este prevăzută cu sistem automat de siguranţă, astăzi nu a funcţionat. Micuţa a fost preluată de salvamontişti şi a ajuns, cu un elicopter SMURD, la spitalul din Târgu Mureş.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
"Un laş, ca toţi bărbaţii!" Femeia care a ajuns din cauza lui Ion Ţiriac la psihiatru, după ce s-a despărţit de miliardar: "Eu sunt cea care a suferit"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
A1.RO
Mirela Vaida a căzut la TCDU! Concurenta a întâmpinat dificultăți, dar asta nu a împiedicat-o să aibă un moment de excepție: „Te-ai ridicat cu o eleganță demnă de Doina Badea”
A1.RO

TV

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9
TV • la 08:13
Video

Chefi la cuțite, astăzi, ora 20:00 pe Antena 1: Începe sezonul 9

Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul...