Antena Meniu Search
x

Profesorul din Botoşani care a făcut credit şi a lucrat ca şofer în Spania, ca să-şi ajute elevii

Să faci Rai din ce ai - e lecţia unui profesor de religie, care a ales faptele în polul sărăciei. Într-un mic sat din Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova, împarte măşti, donează cărţi şi vrea să le cumpere elevilor tablete.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 11.09.2020, 14:33

Vezi și
  • Vasile Postolachi e profesor de religie în Rădăuţi-Prut.
  • Satul e chiar localitatea în care a copilărit.

Nu l-a oprit nici pandemia, când a luat coronavirus. Nu l-a oprit nici lipsa banilor şi a demonstrat că binele se poate face şi pe credit, aşa că s-a împrumutat la bancă, tot pentru elevi. Îl cunoaşteţi într-un nou episod din campania Alege Ţara de Fapte.

Vasile Postolachi, profesor: Bucuria n-o putem cumpăra cu bani. Bucuria o obținem atunci când împărțim bucurie.

Sunt oameni pentru care dragostea de România nu încape pe o hartă. Așa e Vasile Postolachi – un om care împarte bucurie și dincoace, și dincolo de Prut.

Vasile Postolachi, profesor: Cel mai mare vis al meu a fost să văd satul meu de dincolo de Prut.

Satul lui – Rădăuți-Prut – se află în unul dintre cele mai sărace județe ale României, Botoșani. Aici a copilărit și aici a ales să rămână toată viața, convins că poate face diferența în comunitate. A început să predea binele de la catedră.

Vasile Postolachi, profesor: Eu sunt şi profesor de religie. Şi eu cu acest ţel am pornit la drum. Nu să le umplu capul cu foarte multe cunoştinţe care inevitabil se uită. Pentru mine cea mai mare bucurie este dacă un elev a progresat în a face bine, în a fi un bun cetăţean. Nu neapărat un bun creştin, ci un bun cetăţean. Dacă am văzut că un elev s-a deschis să facă o faptă bună, eu simt că religia şi-a atins scopul.

Când n-a avut bani să-și ducă elevii în excursie, i-a învățat că binele se poate face… și pe credit. A luat un împrumut ca să organizeze totul.

(Vasile Postolachi, profesor): O excursie care să unească elevi din nordul Bucovinei, nordul Moldovei şi Basarabia.

(Reporter): Ce ai scris acolo pe hârtia aia, când te-au întrebat pentru ce e creditul?

(Vasile Postolachi, profesor): Excursie. Ştiu că s-a uitat puţin lung doamna de la bancă. Dar, era practic imposibil de dat înapoi. Pregătisem paşapoartele pentru copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de aici. Ar fi fost o foarte mare dezamăgire pentru ei.

Daniel are 14 ani și nu călătorise niciodată până atunci.

(Daniel Gherasă, elev): Această excursie a fost o experiență unică pentru mine. A fost ca un vis devenit realitate.

(Reporter): Tu mai văzuseși aceste locuri?

(Daniel Gherasă): Doar la televizor.

Doar la televizor văzuse și-o tabletă, când de la București, la începutul pandemiei, se trâmbița că toți elevii vor face școală online. Daniel a primit prima tabletă din viața lui, pe care o împarte cu frații său, tot de la profesorul de religie.

(Vasile Postolachi, profesor): Chiar ar fi fost păcat să nu poată continua această şcoală online.

(Reporter): Ce ne lipseşte nouă să fim o ţară ca afară?

(Vasile Postolachi, profesor): Prea mult ne interesează ce spune unul, ce spune altul. Este cea mai nocivă vorbă de la sat. Vai, ce spune lumea! De ce să trăim pentru lume? Eu, ca profesor de religie şi ca om, mă raportez la ce ar spune Dumnezeu, nu ce spune lumea.

Așa a gândit și când a muncit trei luni în Spania, ca șofer, tot pentru a strânge bani pentru elevi, ca să-i ajute să nu abandoneze școala. Și când umple bibliotecile copiilor, convins că o carte unește inimi. Și când, în pandemie, le-a împărțit măști celor care nu își permiteau.

Vasile Postolachi, profesor: Am fost depistat şi pozitiv, am stat în spital, am petrecut Paştele în spital. A fost o lecţie.

Vasile Postolachi e un exemplu de mobilizare într-un stat despre care el spune că-i lipsește un lucru simplu: empatie.

Vasile Postolachi, profesor: Lipsa de empatie! Dacă s-ar pune mai mult în pielea oamenilor de rând, poate i-ar înţelege altfel. Dacă ar fi un pic de empatie, dacă l-am înţelege un pic pe omul de rând, poate s-ar schimba un pic lucrurile. Să prețuim mai mult oamenii. Și sperăm să ne facă mai buni această pandemie.

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi avut nevoie de vreun medicament, pe care nu l-aţi găsit în farmacii în ultima perioadă?

Observator » Campanii » Profesorul din Botoşani care a făcut credit şi a lucrat ca şofer în Spania, ca să-şi ajute elevii