Antena Meniu Search
x

COPIII NU SUNT INVIZIBILI: 60.000 de micuti ii spun statului "mama"

60.000 de copii ii spun statului "mama". Abandonati de parinti, cresc in maternitati si orfelinate. Si nu putini sunt cei care nu au niciun fel de acte

Vezi și

A fost odata ca niciodata o fetita pe care o chema. Maria. Atunci cand era mica avea o casa a ei, dar nu vrea sa isi aduca aminte. Acum are 11 ani si patru frati mai mici, iar doi locuiesc in casuta de la Soare.

Ii place sa creada ca toti sunt bine, la fel ca ea. Nu mereu a fost insa asa. A ajuns la un centru de protectie speriata si infometata, in decembrie anul trecut. Nici acum, la un an si jumatate, nu poate dovedi nici cum o cheama si nici de unde vine. Isi aminteste insa clipa in care a inceput din nou sa traiasca si pe femeia care i-a dat viata inapoi. “N-am sa uit niciodata. Am venit pe 3 decembrie si stiu ca voiam sa merg la scoala si m-au dat la scoala.Imi amintesc ca mi-a dat o gumita, a stat cu mine cand am vorbit cu doamna, m-a adus aici si m-a lasat inauntru. Mi-a zis ca aici o sa fie bine, o sa fiu ingrijita, o sa ma dea la scoala”, marturiseste fetita.

Fara certificat de nastere, Protectia Copilului si-a luat angajamentul ca ii va da Mariei o identitate. Mai grav e ca Maria nu e nici primul, nici ultimul copil care, in acte, nu exista. Fiecare centru, fiecare directie, aceleasi probleme. Pe hartie, copiii invizibili sunt doar niste cazuri care se rezolva. Cum si cand se poate. Conteaza atat de putin incat nimeni nu a incercat macar sa ii numere. Nici macar cei care, teoretic, ar trebui sa le fie aproape.

Potrivit Partidei Rromilor, numarul celor fara acte de identitate atinge, si de multe ori depaseste 4.000 de persoane in fiecare judet. Mai exact, undeva in jurul a 200.000 de oameni in toata tara. Alte cifre vorbesc despre 200 de copii la 100.000 de romani.

In realitate, fiecare vine cu povestea lui, iar in spatele unui certificat invizibil, un suflet isi tese destinul, o viata fara nume si fara drepturi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Campanii » COPIII NU SUNT INVIZIBILI: 60.000 de micuti ii spun statului "mama"