Antena Meniu Search
x

Video Capcanele plăţii cu cardul în străinătate. La ce trebuie să fie atenţi românii când scot bani de la bancomat

Cash sau card?! E dilema celor care îşi fac vacanţa în afara ţării. Acum toate cardurile emise de băncile din România funcţionează în străinătate, astfel că este varianta cea mai la îndemână. Mare atenţie însă la comisioane. În funcţie de ţară, acestea pot ajunge chiar la 2 la sută. Mult mai mult plătesc cei care decid să scoată bani de pe card, în străinătate. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 16.08.2021, 21:43

Vezi și

Din comoditate sau pentru siguranţă, tot mai mulţi români evită să plece cu bani cash în concediile din afara ţării.  

Bărbat: La banca mea am și în euro, și în dolari, și în lei. Este destul de important, nu mai ai nevoie să faci conversia și te ajuta chestia asta.

Gabriel Pralea, director de retea CEC Bank: E o metoda sigură pe care o folosești atât pentru plata la hotel, restaurante. 

Ce comisioane percep băncile la plăţile în străinătate

Pe acelaşi subiect

O metodă sigură dar cu un preţ. Comisioanele percepute de bănci încep de la 0,5% dintr-o tranzacție, dar pot depăşi lejer şi 2%, arată o analiză recentă. 

Sunt însă şi carduri atasate unei aplicaţii financiare, care nu percep niciun fel de comision la tranzacţie. Revolut, cel mai cunoscut serviciu de acest gen are peste 1 milion de utilizatori în România şi peste 15 milioane în toată lumea. 

Gabriel Pralea, director de retea: Marja pe care noi o avem este intre 0,5 și 0,7 la suta.

Irina Chiţu, analist financiar: Dacă avem card în moneda locala este ideal. Nu vom plati comision de conversie valutara, plătim direct la comerciant.

Bărbat: Am avut înainte când mergeam în strainatate în lei și se simțea diferența la cât pierdeam din cauza cursului valutar.

Atenţie la retragerile de la bancomat

Încă şi mai mult plătesc cei care scot bani de la bancomat, din străinătate. Dincolo de costurile de retragere impuse atât de banca mamă cât şi de instituţia financiară de unde se face tranzacţia, mai platesc şi pentru conversia valutară, ceea ce inseamnă că pot să piardă chiar şi 10 la sută din suma retrasă. 

Silvia Jalea, manager comunicare bancă: Exista asa numitele bancomate cu eticheta alba, care nu apartin de o institutie bancara si care pot avea comisioane de acces. Uitati-va cu atentie la ce scrie pe ecranele bancomatelor.

Din acest an, regulamentul european obligă instituţiile bancare să afişeze marja de schimb valutar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Capcanele plăţii cu cardul în străinătate. La ce trebuie să fie atenţi românii când scot bani de la bancomat