Video Harta plăţilor cash din România. Zona în care peste 70% din oameni îşi ţin banii în numerar
Banii cash sunt aproape nelipsiţi din portofelele noastre. 6 din 10 români preferă să-şi ţină economiile în numerar. Iar 3 din 10 nu ştiu ce este un card de salariu, pentru că angajatorii preferă să-i plătească "la plic". În aceste condiţii, accesul la cash rămâne esenţial, spune Banca Naţională într-un raport.
În epoca digitalizării, în România, numerarul este încă pe val. Plăţile cash au crescut în ultimii 10 ani, mai ales de la debutul conflictului din Ucraina. Mulți români consideră banii lichizi mai siguri decât plăţile digitale, de care se tem. Consideră că există riscul să fie furaţi sau atacați de hackeri.
Unde se folosesc cei mai mulţi bani cash
Harta cash-ului arată diferit de la o regiune la alta. 70% dintre moldoveni preferă să țină banii economisiți sub formă de numerar. În timp ce bănățenii și ardelenii îşi păstrează economiile la saltea în proporție de 54%.
Banii gheaţă sunt preferaţi într-o proporţie mai mare de românii cu vârsta între 56 şi 65 de ani. Dar nici tinerii până în 35 de ani nu sunt departe - unul din doi îşi ţine economiile în numerar. Un paradox în rândul generației care nu se desparte de gadgeturi.
Nici accesul la ATM-uri şi la bănci nu e foarte facil. Din cele peste 3.000 de localități din România, există bancomate într-o mie, care acoperă 70% la sută din populație, arată datele BNR.
În ţările avansate, cash-ul e folosit tot mai puţin, dar băncile centrale protejează accesul la numerar. Recent, Suedia și Norvegia au anunţat că nu renunţă la banii fizici, aşa cum intenţionau. Se tem de atacuri cibernetice și de războiul hibrid dus de Rusia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰