Antena Meniu Search
x

Ce joburi caută tinerii fără experiență, la două săptămâni după Bac. Domeniul care le oferă salarii de 4.000 de lei

Tot mai mulţi tineri se află în căutarea unui loc de muncă la aproape două săptămâni de la încheierea examenului de Bacalaureat, numărul de aplicări pentru joburile entry level şi cele din categoria "fără experienţă" crescând cu aproximativ 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 06.07.2022, 11:32

Ce joburi caută tinerii fără experiență, la două săptămâni după Bac. Domeniul care le oferă salarii de 4.000 de lei
Ce joburi caută tinerii fără experiență, la două săptămâni după Bac. Domeniul care le oferă salarii de 4.000 de lei - Shutterstock

De altfel, şi angajatorii au scos în piaţă un număr important de joburi care se adresează celor aflaţi la început de carieră: peste 25.000 de locuri de muncă pentru cei fără experienţă sau cei din segmentul entry-level. Cele mai multe oferte vin din partea companiilor care activează în retail, cele din servicii, industria alimentară, turism, transport şi call - center/BPO.

"Tinerii au fost întotdeauna căutaţi pe piaţa muncii, însă au fost mulţi ani în care angajatorilor le era greu să îi atragă şi să îi reţină pe termen lung în interiorul companiilor. Dacă a fost ceva bun în aceşti ani de pandemie, a fost schimbarea felului în care tinerii se raportează la piaţa muncii.

Au înţeles că ideal este să nu amâne prea mult momentul începerii carierei, să trateze cu mai multă responsabilitate rigorile pe care le presupune un job, să meargă la interviuri mai bine pregătiţi şi, în general, să fie mai serioşi când vine vorba de viaţa lor profesională.

De aceea, nu ne surprinde să vedem că, imediat după terminarea examenului de Bacalaureat, absolvenţii de liceu îşi încearcă norocul pe piaţa muncii, chiar şi dacă unii dintre ei vor să se angajeze doar pe perioada verii, până vor începe cursurile de la facultate", a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România.

Pe acelaşi subiect

Salarii de la 3.000 de lei

Domeniile care au atras cele mai multe aplicări din partea acestor candidaţi au fost retailul, call-center/BPO, servicii, IT/telecom şi turism/horeca. Acestea sunt, în mod tradiţional, domeniile spre care se îndreaptă cu cea mai mare uşurinţă tinerii pentru că permit o specializare rapidă la locul de muncă, iar unele sectoare, cum ar fi turismul, HoReCa sau call-center-ele vin şi cu proiecte sezoniere, căutate în special de cei care vor să se angajeze doar pe perioada verii.

Potrivit Salario, salariul mediu net al unui angajat entry level din România este de 3.000 de lei pe lună. Dintre domeniile preferate de tineri, cele mai mari salarii medii nete le oferă angajatorii din IT (4.000 de lei), telecom (3.500 de lei), call-center/BPO (2.700 de lei), turism/HoReCa (2.500 de lei) şi servicii (2.200 de lei).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri economice » Ce joburi caută tinerii fără experiență, la două săptămâni după Bac. Domeniul care le oferă salarii de 4.000 de lei