Video Irinel a ales să facă o școală profesională, iar acum angajatorii se întrec în oferte. Salariile ajung la 10.000 de lei
Luni încep înscrierile la liceele tehnologice şi şcolile profesionale, iar pe cei dornici să înveţe o meserie îi aşteaptă oferte avantajoase. Trei sau patru ani de cursuri teoretice, multe ore de practică, dar şi burse de la stat. Chiar şi aşa, tinerii nu se înghesuie, iar profesionala rămâne un refugiu al eşecului în sistemul românesc de învăţământ.
Irinel are 17 ani şi a venit la Bucureşti tocmai din Botoşani, pentru şcoala de mecanici agricoli. Face naveta cu trenul aproape săptămânal şi are grijă şi de ferma de 100 de hectare de acasă, pe care părinţii i-au lăsat-o în grijă cât timp sunt la muncă în Germania.
Irinel Ciobanu, elev la Colegiul Tehnologic "Viaceslav Harnaj": Toată lumea încearcă să meargă pe agricultură de precizie și pe autoghidare, toate tractoarele încep să aibă o gramadă de senzori, care măsoară parametrii de tractor. Îmi place tot în meseria asta, pentru că e foarte diversificată, nu e ceva monoton.
Irinel are deja oferte de muncă şi în Bucureşti, şi în Botoşani, la aceeaşi firmă la care acum face practică.
Mihai Ivașcu, director de marketing, APIMAR: Fiecare operator economic îl sprijină prin oferirea a trei mese pe zi, cazare, şi o bursă de 200 de lei, la care se adaugă o bursă oferită de statul român de 200 de lei. În afară de jobul bine plătit, vor avea cu siguranţă o maşină de serviciu, pentru intervenții, un laptop, un telefon mobil.
Cursurile durează patru ani la liceele tehnologice şi trei ani la şcolile profesionale
Daniel Crișan, director Colegiul Tehnologic "Viaceslav Harnaj": Cea mai văduvită tot pe agricultură, mecanic agricol, deoarece oamenii sunt obisnuiţi cu sistemul pe vremuri când se lucra cu sapa, era foarte greu, dar în ziua de azi totul e modernizat şi computerizat.
Absolvenţii se mândresc cu joburile obţinute.
Gabriel: E un salariu foarte bun, peste media de piaţă din România.Sigur începe cu 3.000 de lei şi poate să ajungă până la 10.000 de lei.
Robert: A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Mă văd într-o fermă medie, nu foarte mare, cu utilajele mele şi să mi le servisez singur.
Din păcate, lupta cu prejudecăţile e departe de a se fi terminat în România. Mulţi încă sunt de părere că doar facultatea îţi poate deschide uşile către o carieră. Mai ales că promovarea şcolilor de meserii e încă foarte slabă. Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii vor să acceseze fonduri din PNRR.
Sorin Ion, secretar de stat în MEN: Peste 43 de milioane de euro strict pentru liceele agricole. De la renovări, susţinerea stagiilor de practică, formarea cadrelor didactice, laboratoare, dar şi digitalizare.
Reporter: Ce să facem ca să îi atragem pe tineri acolo?
Sorin Ion, secretar de stat în MEN: Nu putem face noi, personal, e vorba despre o politică de stat. A început să ne fie ruşine că muncim!
Exemplele din Vest îi inspiră pe tot mai mulţi să urmeze liceele tehnologice sau agricole
Alexia Constantin, elevă la Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu": Am fost anul acesta în Spania, Granada, unde am facut practică în magazin, am văzut cum e lumea în altă parte, cum se munceşte, o experienţă minunată!
Marin Cristina Alexandru, elev la Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu": Lucrul cu care mă mândresc cel mai mult e că am reușit să lucrez la hoteluri de top din țară cum ar fi Novotel, Ibis, Pullman, am participat la cursuri de bucătari Escoffier gratuit deoarece am reușit să impresionez chefii bucătari de acolo. Visul meu e să plec în Paris, la o şcoală de bucătari.
Gabriela Enache, director Colegiul Economic "Costin C. Kirițescu": După această perioadă în care au fost întreruperi în domeniul turismului, există o nevoie de forţă de muncă calificată şi şansa de a avea un job bine plătit este foarte mare. Avem 73 de locuri la calificările comerciant vânzător şi lucrător hotelier.
În total, din toamnă, sunt disponibile 43.000 de locuri în învăţământul profesional şi încă 48.000 în liceele tehnologice. Adică aproape jumătate din numărul total de locuri la liceu aprobat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰