Antena Meniu Search
x

Care sunt cele mai căutate meserii în UE. Domeniul IT ocupă abia locul trei în top

Ocupaţia ISCO (conform ISCO - clasificarea internaţională standard a ocupaţiilor) care a înregistrat între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022 cea mai mare creştere procentuală a numărului de persoane angajate în Uniunea Europeană a fost cea de ajutor la prepararea produselor alimentare, cu o creştere de 25,1%, urcând de la aproape 1,1 la aproximativ 1,4 milioane de persoane, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.07.2022, 14:22

Care sunt cele mai căutate meserii în UE. Domeniul IT ocupă abia locul trei în top
Care sunt cele mai căutate meserii în UE. Domeniul IT ocupă abia locul trei în top - Shutterstock

A doua cea mai mare creştere, 15,6%, a fost la categoria lucrătorilor în servicii personale (însoţitori de zbor, şoferi, ghizi, bucătari, chelneri, barmani, coafeze, asistenţi în îngrijirea frumuseţii, supraveghetori de clădiri şi gospodării). În primul trimestru din 2022, în această categorie erau 7,6 milioane de angajaţi.

Pe locul trei se află specialiştii din tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, cu o creştere de 9,6% între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022, de la aproape 4,1 la aproape 4,5 milioane de persoane.

Există două categorii profesionale cu o creştere de 9% a numărului de angajaţi între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022: specialişti în domeniul juridic, social şi religie (9,4%), şi managerii în industria ospitalităţii, retail şi alte servicii (9,1%). În primul trimestru din 2022, în aceste categorii era 3,5 milioane şi, respectiv, 2,4 milioane de de angajaţi.

Urmează specialiştii cu funcţii administrative şi comerciale (7,4%), artizani şi angajaţi ai centrelor de print (6,7%), tehnicieni în informaţii şi comunicaţii (5,9%), specialişti în ştiinţe şi inginerie (5,7%) şi conducători de unităţi economico-sociale (5,3%).

În contrast, cel mai semnificativ declin între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022 s-a înregistrat în cazul muncitorilor necalificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (minus 12,6%). 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Care sunt cele mai căutate meserii în UE. Domeniul IT ocupă abia locul trei în top