Antena Meniu Search
x

Video Ce metode preferă românii pentru a economisi bani şi ce spun specialiştii

Dobânzi mici şi comisioane mari. Asta înseamnă că pentru cei care pun bani deoparte în depozite bancare câştigul va fi mai mic la final de an.

de Redactia Observator

la 17.02.2021, 20:29

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Dezamăgiţi, mulţi caută alte variante de a economisi. Specialiştii consultaţi de Observator ne spun în ce să investim şi cât de sigure sunt titlurile de stat sau criptomonedele.

Criză sanitară şi criză economică. Dar românii reuşesc să fie chibzuiţi. Dragoş pune deoparte câte 1.000 de lei în fiecare lună.

Dragoș: Mai am și în bancă bani, dar în general îi țin deoparte fizic, pe sistemul mai la saltea așa.

Depozitele bancare sunt încă algerea cea mai la îndemână pentru a ţine banii. O metodă de economisire fără un câştig considerabil, mai ales că dobânzile la depozite au scăzut, după ce banca naţională a decis reducerea dobânzii-cheie la un minim istoric.

Ramona: Chiar am primit email de la banca unde sunt. Da nu este chiar în beneficiul nostru, dar asta este.

Irina Chițu, analist financiar: Față de luna precedentă, de exemplu, au scăzut dobânzile la bănci cu până la 1 punct procentual la lei şi 0,4 puncte procentuale la euro. La euro avem deja de peste un an de zile și dobânzi zero.

Calculele vorbesc de la sine: în cazul unui depozit la termen de aproxmativ 4.900 lei veți câștiga, la finalul unui an, cel mult 166 lei. În egală măsura, puteți să și pierdeți în jur de 90 de lei. Totul depinde de dobânzile practicate de bănci, dar mai ales de comisioane.

Morariu Cătălin: Am observat că depozitul începe să fie o formă tot mai proastă de a păstra banii. Și dobânda e foarte mică și cu inflația ajungem pe minus.

Aşa că încep să fie luate în calcul şi alte metode de economisire.

Morariu Cătălin: De foarte puțin timp am investit într-o platforma online, un trading de fapt. Acolo avem un revenue de 25% pe an. Există și un risc, dar începem să ne schimbăm perspectiva. Cred că undeva la 1200 euro pe luna reușim să economisim

Irina Chiţu, analist financiar: Următorul pas ar fi, de exemplu, să investim în titluri de stat care au dobânzi bune, nu sunt impozitate. Versus depozite în care câștigul e impozitat cu 10%. Să avem grijă să le ținem până la scadență pentru a câștiga această dobânda

Claudiu Cazacu, analist financiar: În partea de investiţîi constatăm un interes notabil pentru piaţa financiară, şi monedele virtuale.

Riscurile sunt mai mari, atrag atenţia experţii.

Adrian Asoltanie, consultant financiar: Am întâlnit mulți oameni care confundă criptomonedele cu jocuri de noroc cu pacanele și au cam aceeași atitudine, cam aceeași abordare.

Experţii ne sfătuiesc să investim doar în lucruri pe care le întelegem, pentru a nu ieşi în pierdere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ce metode preferă românii pentru a economisi bani şi ce spun specialiştii